FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 206

Ladakh: trekking i alpinisme

Maig-juny 2006

EXCURSIONISME I ALPINISME

Ladakh. El Tibet indi
El Ladakh és la regió del Tibet que políticament pertany a l’Índia. Després de l’ocupació xinesa del Tibet a mitjans del segle XX, el Ladakh és un dels últims llocs del món que manté una vertadera societat tibetano-budista. La capital de la regió és Leh, al sud de la qual s’eleva la serralada del Zanskar, una amalgama espectacular de parets anònimes i cims desconeguts de cinc i sis mil metres d’altitud. Costa de creure que existeixi una informació tan limitada d’aquestes serralades
encaixades entre el Karakoram i l’Himàlaia. I costa de creure que els excursionistes i alpinistes es dediquin a trescar pels seus relleus inhòspits. No són molts, però alguns ho fan, i n’hi ha de catalans. En aquest article ens ho expliquen.
TEXT: Jordi Ferrando, Carles Figueras i Jordi Bosch

BICICLETA DE MUNTANYA

Pallars i Ribagorça. BTT de vertigen
En el nostre particular periple a la recerca de nous llocs per viure’ls sobre dues rodes, ens vam topar amb dues autèntiques perles del BTT més tècnic i vertiginós. Dos recorreguts molt ferms amb descensos perllongats, dures pujades i diversitat de camins. Es tracta d’una travessa per l’Alta Ribagorça, molt adequada per als nous adeptes a la BTT més muntanyenca, i una altra pel Pallars, que és sens dubte una de les més completes i al·lucinants del nostre Pirineu.
TEXT: Joan Gelabert i Beti Costillas

EXCURSIONISME

Porta del Cel. Un paradís a la Terra
Un llunyà estiu de l’any 1987, uns quants guardes van fer el recorregut dels refugis Pallars-Aran- Ribagorça en un sol dia. Més tard el van instituir com a travessa organitzada, la famosa Carros de Foc. Des de llavors l’estela l’han seguida altres circuits coneguts com a Cavalls del Vent, Posets-Maladeta, Prades-Montsant, Estels del Sud… Ara és el torn d’un esplèndid itinerari que es mou a cavall del Pallars Sobirà i l’Arièja: la Porta del Cel. Al nom cadascú li donarà una interpretació lliure, però els organitzadors s’han inspirat bàsicament en una idea: el color blau dels estanys és el reflex del cel, vers el qual tendirem durant l’ascensió als cims com la Pica d’Estats, sostre de Catalunya.
TEXT: Alejandro Gamarra

ESCALADA EN BLOC

Targasona. Culte al moviment
El caos de Targasona no és una zona qualsevol d’escalada en bloc. Bàsicament per tres aspectes: la qualitat, el prestigi i l’entorn. Té una qualitat incontestable gràcies a la compacta roca granítica i a la diversitat i quantitat de blocs que s’hi poden escalar. Gaudeix d’un prestigi avalat per la visita d’escaladors mundialment coneguts, que hi han deixat impreses veritables joies del moviment. I està integrada dins l’entorn privilegiat de l’Alta Cerdanya, protegida del vent, orientada al sol i acompanyada de carenes nevades a l’horitzó.
TEXT: Ferran Guerrero

EXCURSIONISME

Volta al Vignemale. Totes les llums d’una muntanya
Per copsar la grandiositat de les muntanyes sovint no és suficient pujar-les, sinó que convé admirar-les des de diferents punts de vista per descobrir tota la seva bellesa. Us proposem un recorregut de set etapes al voltant del massís del Vignemale. Cada jornada finalitza a tocar del cel i es dorm als cims o a les seves proximitats. Podrem així conèixer millor la naturalesa del massís i gaudir dels matisos cromàtics en els moments en què les variacions de llum fan dels paisatges un espectacle canviant. Tanmateix, hi ha la possibilitat d’acabar les etapes en refugis guardats si es desitgen més comoditats o la meteorologia ho aconsella.
TEXT: Eloi Figueras

RUTA EN BICICLETA

Estònia. Horitzons bàltics
Orografia plana, paisatges exuberants, petits pobles, carreteres i pistes poc transitades… són elements que ens acompanyaran en qualsevol de les moltes rutes en bicicleta que puguem emprendre per Estònia. A continuació us expliquem, a partir de l’experiència de dos joves, les possibilitats cicloturístiques que ofereix aquest petit país on l’horitzó es fusiona amb el cel.
TEXT: Redacció Vèrtex

TÈCNICA

Fotografia digital (II). Càmeres, objectius i píxels
Al número 205 de VÈRTEX ens vam introduir al món de la fotografia digital i vam parlar de diversos paràmetres relacionats amb la imatge, com ara la qualitat o la mida, i els seus possibles formats. En aquesta segona part parlem de tots aquells aspectes, com ara la càmera, l’objectiu o les aplicacions de la imatge digital, que ens ajudaran a triar l’equip que més s’ajusti a les nostres necessitats.
TEXT: Francesc Muntada

REFUGIS

Biadós. Una borda com a refugi
Al cor del Pirineu aragonès hi ha diverses valls on l’ambient pastorívol encara és ben viu. Una d’elles és Chistau, al capdamunt de la qual trobem les granges de Biadós. Aquestes configuren un indret de grandiosa bellesa on s’alça un dels refugis pirinencs més entranyables i atípics, que enguany celebra el mig segle d’existència.
TEXT: Enric Faura

ENTREVISTA

Josep Maria Silva: “Les arestes són les vies més elegants d’ascensió a una muntanya”
Algunes ascensions i vies d’escalada avui ens poden semblar poc rellevants. Només coneixent les limitacions amb què foren afrontades i el compromís que exigien a la seva època, descobrirem veritables fites alpinístiques. I al seu darrere, escaladors que van obrir traça per a les generacions futures, com Josep Maria Silva.
TEXT: Agustí Estruga