FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 237

Islàndia: repòs actiu

Juliol-agost 2011

EXCURSIONISME I BICICLETA DE MUNTANYA

Islàndia. Allí on batega el cor
Situada a l’extrem nord-occidental d’Europa, geogràficament més a prop de Grenlàndia que del Vell Continent, Islàndia és una illa amb una forta activitat volcànica que marca profundament el seu paisatge gairebé irreal. Un país llunyà que els mitjans de comunicació ens acosten recurrentment en forma de notícies d’erupcions i de crisis de les quals no s’escapa ningú. El que encara aguanta a Islàndia és el cabal de cascades, guèisers, gels i rocs; de natura en ebullició; de propostes i d’acció.
TEXT: Juan Carlos Borrego i Santi Artigas

EXCURSIONISME

Benasc, Luishon… No fa falta dir res més
Les altes valls de Benasc i de Luishon estan separades fictíciament per una frontera, però unides realment pels trets que més les caracteritzen: l’espectacularitat i la salvatgia dels seus paisatges. Una zona, entre el Gran Bachimala i l’Hospital de Benasc, on l’excursionista amb una certa experiència gaudirà tant de travesses d’alta muntanya com d’ascensions a tres mils. En aquesta proposta farem una mica de tot. Passeu-hi i veieu-ho…
TEXT: Anna Coll Vendrell

EXCURSIONISME, BTT, ESQUÍ DE FONS I ESCALADA

Ressenyes excursionistes. Descriure allò indescriptible
Per més que ho intentem, la força de la natura es resisteix a ser controlada i més encara a ser definida per paraules sempre insuficients. Com a molt, amb el llenguatge podem suggerir als oients o als lectors uns itineraris per guiar-los en la descoberta personal de determinats racons. Això és el que fomenta el Foment Martinenc, la Secció Excursionista del qual ha celebrat enguany la segona edició del Concurs de Ressenyes Excursionistes. Els guanyadors ens parlen a través de les seves descripcions.
TEXTOS: Eloi Saula, Rafa López, David Sancho, Manel García, Àlex Domec i Ivan Ruiz

TÈCNICA

Nusos. Embolica que fa fort!
Realment és un tema molt embolicat, això dels nusos. Tothom hi diu la seva, i no només en l’escalada. Intentarem centrar-nos en aquest camp i fer-ho de manera senzilla i entenedora. Repassem un nombre molt reduït de nusos que ens permetran realitzar totes les maniobres de l’escalada amb la màxima seguretat.
TEXT: Jaume Anglada

REFUGIS

Refugi de l’Étang Fourcat. Habitació amb vistes
Al cor de l’Arièja i dominant un estany singular en forma de forca, s’alça un vell refugi en un entorn d’autèntica alta muntanya. El refugi de l’Étang Fourcat reuneix els trets distintius d’aquest sector occità del nord d’Andorra: solitud, allunyament i salvatgia.
TEXT: Enric Faura

ENTREVISTA

Lluís Hortalà. Muntanyes d’art
Lluís Hortalà és potser l’únic artista visual del nostre país vinculat íntegrament amb l’escalada i l’alpinisme. Les seves obres són el fruit d’un cúmul de vivències traslladades als diferents formats de l’art per captivar la percepció mitjançant l’estètica i la bellesa de les muntanyes. Evidentment viure d’això no és gens fàcil, però en Lluís continua fidel a la seva trajectòria. Després de 30 anys de bons i no tan bons moments, manté la imaginació latent per sorprendre’ns amb uns treballs que no ens deixaran mai indiferents.
TEXT: Armand Ballart