ILLES CANÀRIES
Illes Canàries. Les set navegants
Si les Canàries fossin una flota, Tenerife seria la caravel·la capitana, la més pesada i la del pal més alt; i les sis illes que la protegeixen representarien les naus d’una escorta atlàntica. Des de la popa del veler gegantí, El Hierro i La Gomera s’observen com unes barques que en la seva petita superfície amaguen uns tresors que cap pirata digne del seu nom deixaria escapar. A babord solca les aigües La Palma, un vaixell d’alta volada no només per la cota de la seva talaia dominant, sinó també per la bellesa dels seus racons. El sol surt sobre estribord, on Gran Canària es presenta com un buc arrodonit, de relleu abrupte i captivador. Encapçalen l’escamot Fuerteventura i Lanzarote, dues antigues fragates volcàniques que apunten cap a les terres de l’Àfrica nord-occidental.
TEXT: Ramón Casillas
EXCURSIONISME I ALPINISME
Teide. Objectiu de gamma alta
La primera referència històrica d’una ascensió al Teide data d’un llunyíssim 1590, per part de l’enginyer italià Leonardo Torriani. Quatre segles més tard, pujar la muntanya més alta de l’Estat espanyol (3.718 m) no suposa un gran repte físic ni tècnic, però sí una intensa fruïció del paisatge i una erudita lliçó de geologia i biologia. A més, l’itinerari es pot complementar amb alguns recorreguts més exigents com els que ressenya aquest article.
TEXT: Pedro Manuel Millán del Rosario i Javier Martín-Carbajal
EXCURSIONISME
Els revolts del paisatge
Després de voltar Tenerife i el sostre hispà, cal saltar a les illes circumdants si es vol conèixer l’arxipèlag en conjunt. Les Canàries són mar i muntanya alhora. Tenen platges, sorra blanca i arena negra. Tenen cims, boscos selvàtics i rocs nus. Aigua i foc, rierols i volcans. No hi donem més voltes. Prou que elles ens faran rodar el cap.
TEXTOS: El Hierro : Sara Sans – La Gomera : Jesús Peña – La Palma : Daniel Martín – Gran Canària : Antonio Santana – Fuerte ventura : Wilfredo Pérez – Lanzarote : Pito Costa
CURSES DE MUNTANYA
Cursa al paradís
L’Anaga Trail Solidaria de Tenerife, la Transvulcania de La Palma, The North Face Transgrancanaria o la Tenerife Bluetrail són algunes de les curses de muntanya més conegudes de les Illes Canàries. Corredors de tot el món hi assisteixen atrets per paisatges únics i un clima ideal per a la competició. En aquest reportatge es repassa l’activitat frenètica que ofereix l’arxipèlag al voltant de les seves carreres.
TEXT: Pedro M. Millán del Rosario
ESCALADA EN ROCA
La via canària cap a l’excel·lència
L’escalada de via llarga a les Canàries se centra principalment a les illes de Gran Canària, Tenerife i La Gomera. Al segle en què ens trobem l’escalada esportiva és la protagonista, però continuen apareixent nous escaladors amants de l’escalada tradicional. Aquests, juntament amb els més veterans, rescaten vies antigues, restauren itineraris rovellats i busquen terrenys excel·lents per a les aventures verticals.
TEXT: Javier Martín-Carbajal
ESCALADA ESPORTIVA
L’escalada més eruptiva
L’aïllament forçat per l’aigua no ha impedit el desenvolupament de l’escalada esportiva a les Canàries. Totes les illes menys El Hierro tenen interessants sectors per a la pràctica d’aquesta disciplina que, tot i ser relativament moderna en el temps, viu en un estat de pletòrica erupció.
TEXT: Jorge Ortega, Fernando Guerra i Héctor Gómez
BICICLETA DE MUNTANYA
Tenerife. Rodar sense parar
Començar a pedalar a prop del mar, travessar boscos i creuar barrancs. Rodejar el gran volcà, patir de cames, però seguir avançant. Acabar a la platja o bé continuar per tancar el cercle i finalment descansar. Això només són quatre línies de la volta a Tenerife amb BTT. L’itinerari real i les sensacions associades s’han d’experimentar en viu.
TEXT: Plácido Torres i Héctor González
BICICLETA DE MUNTANYA
Lanzarote i Fuerteventura. Les bicicletes són per a tot l’any
Diuen que les bicicletes són per a l’estiu, però les Canàries no s’ajusten gaire al cicle estacional de la Península. Tot l’any pot ser una bona època per visitar amb BTT illes de gran extensió com Fuerteventura i Lanzarote, les més orientals de l’arxipèlag.
TEXT: Manel Broch i Manel García
DESCENS DE BARRANCS
Immersió a l’aventura
El massís del Teno, a ponent de Tenerife, amaga uns engorjats impressionants que vessen les seves aigües a l’Atlàntic. La cirereta d’aquest pastís és el barranc de Los Carrizales, el descens del qual, l’any 1990, va marcar l’inici de la consideració del descens de barrancs a les Canàries com una activitat per si mateixa. Ressenyem aquesta i dues joies més, una de La Gomera i una altra de Gran Canària, que faran pujar les pulsacions als més impertèrrits.
TEXT: Goyo Oliva, Víctor Fornié i Javier Martín-Carbajal
ENTREVISTA
Antonio Ramos Villar: “La muntanya m’ha servit com a escola de formació de vida”
Parlar d’Antonio Ramos Villar és parlar del muntanyisme canari per excel·lència, d’una altra manera d’entendre la muntanya, gens massificada ni comercialitzada. Més de 200 vies obertes a les Canàries, 40 anys d’activitat, escalades de dificultat per tot el món, expedicions a l’Himàlaia i primeres ascensions als pics cimers de Kenya i Bolívia delaten una de les trajectòries més destacades i prolífiques de la història de l’alpinisme canari.
TEXT: Pedro M. Millán del Rosario