FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 212

Huayhuash: majestuositat andina

Maig-juny 2007

ESCALADA ESPORTIVA

Alt Urgell. La mar de roca
Quan les fredes aigües del riu Segre viren a migjorn per davallar cap a la plana, s’han d’obrir pas entre profunds estrets rocosos. No és estrany, doncs, que la comarca de l’Alt Urgell guardi un dels arsenals de roca més preuats del Prepirineu. Una terra promesa vers la qual peregrinen cada cop més escaladors gràcies a la feina dels qui obren vies pensant en tots els públics. Aquí es garanteix la varietat de dificultats i els bons equipaments sobre un calcari excel·lent que sembla que no s’acabi mai. És un mar que vessa de roca, un mar sense aigua ni horitzó.
TEXT: Xavier Grané

EXCURSIONISME

Huayhuash. Mirall de majestuositat andina
No són pocs els qui parlen de la volta al Huayhuash com un dels trekkings més bonics del món. Aquesta serralada andina situada al sud de la Cordillera Blanca, al Perú, s’eleva fins als 6.617 metres del Yerupajá. També ens rep amb moltes altres siluetes desafiants com el Jirishanca o el Siula Grande, cims que han presenciat algunes de les gestes de supervivència més increïbles de l’alpinisme. El trekking del Huayhuash ens passeja entre pastures i poblets ancorats en el passat; ens acull en nom de persones endurides per la vida, però senzilles i hospitalàries; ens meravella per la potència de la natura més salvatge; i ens fa suar de valent, abraçats al vent dels cinc mil metres.
TEXT: Laura Piferrer

RUTA EN BICICLETA

Sud-oest d’Irlanda. Territori celta
Segons narra la llegenda, quan els gegants van arribar a l’extrem més meridional d’Irlanda van seure a contemplar el mar i s’hi van quedar adormits. El pas del temps i la vegetació els van anar cobrint en forma de verdes planures i abruptes penya-segats que es desplomen sobre l’oceà. Els vestigis d’aquells gegants ociosos s’han esfumat, però no els de les tribus celtes que van poblar l’illa en un temps prehistòric. Seguint el rastre cèltic, empesos pel vent i acompanyats pels contrastos de terra i mar, descobrirem un nou indret màgic per a la pràctica del ciclisme.
TEXT: Francesc Sabater Corral

EXCURSIONISME

GR-176. La ruta de les vint ermites
En aquest article us presentem el GR-176, un recorregut amb nom propi -Ruta de les vint ermites- que crida l’atenció per la seva bellesa paisatgística i la descoberta d’una part del patrimoni romànic localitzat al cor de Catalunya. Si us agrada caminar i a més us mou l’interès pel romànic, el GR-176 és el vostre sender.
TEXT: Maite Santasuana i Casals

ESCALADA EN ROCA

El circ de Gavarnia. Comença l’espectacle
Els espectaculars desnivells que rodegen el poble de Gavarnia possibiliten una gran varietat d’itineraris, des de tranquil·les passejades fins a dificultoses escalades de diversos dies i cascades de gel a l’hivern. Però ara entrem a l’estiu, i tenim ganes d’escalar sense patir. Des de les prades banyades per l’aigua de les geleres ascendirem als grans cims tot seguint itineraris de gran bellesa i dedificultat baixa-mitjana. Unes vies i uns escenaris que ens permetran repassar l’evolució de l’escalada des de finals del segle XIX.
TEXT: Eloi Figueras

EXCURSIONISME

Damavand i Alam Kuh. Talaies perses
Les ascensions al Damavand (5.671 m) i a l’Alam Kuh (4.850 m) són els objectius dels muntanyencs i alpinistes que s’acosten a la serralada d’Elburz (o Alborz), al nord de l’Iran. A més de conèixer les muntanyes perses, que esdevenen un espai lliure de restriccions per a molts iranians, el viatger s’endurà una enriquidora petjada amarada per les aromes d’antigues ciutats i per l’amabilitat de les seves gents.
TEXT: Jordi Lalueza

TÈCNICA

Viatges amb bicicleta. La logística necessària
Quan volem anar més enllà dels nostres circuits habituals amb bicicleta i agafar un avió per visitar un país llunyà, haurem de preparar-nos a consciència. Ja no es tracta només de fer esport i d’entrenar nos físicament; ara l’al·licient principal és viatjar i, per tant, adaptar-nos a unes condicions climàtiques, culturals i d’infraestructures ben diferents de les nostres. És part del repte i requisit necessari per poder gaudir de les nostres pedalades “exòtiques”. Una activitat dura, però que, ben preparada, ens pot aportar unes vivències úniques i inoblidables.
TEXT: Manel Broch

ENTREVISTA

Edurne Pasaban: “Per a mi el K2 no val res”
Edurne Pasaban és una de les grans dames de l’Himàlaia. Ha escalat vuit dels cims més alts del planeta. Juntament amb l’austríaca Gerlinde Kaltenbrunner i la italiana Nives Meroi, és una de les fermes candidates a convertir-se en la primera dona a completar la cursa dels 14 vuit mils.
TEXT: Agustí Estruga