FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 232

Especial País Valencià: la terra que mira el mar

Setembre-octubre 2010

EXCURSIONISME

Onades d’ascensions.
Des del Maestrat i els Ports de Morella fins a Benidorm i el golf d’Alacant, el País Valencià vessa de muntanyes àvides per contemplar el mar. Aquest article ressegueix un arc costaner gegantí, però també s’endinsa cap a terres continentals per coronar algunes de les màximes elevacions valencianes.
TEXT: Rafael Cebrián

EXCURSIONISME I BICICLETA DE MUNTANYA

Penyagolosa. Icona del muntanyisme valencià
Per als valencians, pujar a Penyagolosa és un poc com “anar cap al nord”. Ací trobem paisatges que evoquen terres septentrionals i això sempre fa goig. És potser per aquest motiu que els llevantins hem fet de Penyagolosa un emblema: és el contrast salvatge i muntanyenc de la plana
humanitzada i urbanitzada; és el cim dels cims del nord.
TEXT: Enric Roncero

ESCALADA EN ROCA

Costa Blanca. La mar d’escalades
A l’hivern, quan a casa nostra el fred es fa notar, a Benidorm hi recala la gent que gaudeix de la platja i els grimpaires que s’aferren a la roca calenta aprofitant la bonança de la Costa Blanca. Ifac, Ponoig, Puigcampana…, indrets molt especials on trobarem uns itineraris oberts ja fa temps, capaços d’atraure escaladors d’arreu d’Europa per les seves característiques formidables. Un petit tresor calcari que descobrim en aquest article adreçat als més aventurers.
TEXT: Armand Ballart

HISTÒRIA DE L’EXCURSIONISME

L’excursionisme al país valencià. Emergència i tendència
Encara que se sol pensar que l’excursionisme al País Valencià neix a la postguerra, els antecedents es remunten molt més enllà, vers l’últim quart del segle xix. Aquests orígens es van circumscriure pràcticament al cap i casal, València. Joan Manuel Ferrís, president del centre excursionista d’aquesta ciutat, ens introdueix en la història del muntanyisme al país i es posiciona davant la realitat actual del moviment excursionista.
TEXT: Joan Manuel Ferrís

APLECS EXCURSIONISTES

L’excursionisme valencià i els Països Catalans
L’excursionisme valencià sempre ha estat el que ha sumat més representants en l’Aplec Excursionista dels Països Catalans. Com altres trobades d’aquesta índole, l’Aplec busca la reflexió des de dins del moviment excursionista cap enfora: des d’uns trets comuns de cultura i identitat cap a uns valors universals i útils per a la societat i el medi ambient.
TEXT: Francesc Beato i Vicens

EXCURSIONISME

Tinença de Benifassà. Possessions perdudes
Hi ha moltes contrades carregades de significació històrica que amb el pas dels segles han vist minvar la seva població i rellevància en el territori. És el cas de la Tinença de Benifassà –els medievals anomenaven tinença a un territori cedit per un senyor feudal a un vassall seu–, una comarca no reconeguda oficialment i integrada dins el Baix Maestrat. Aneu-hi, perdeu-vos-hi i trobareu, a tocar de Catalunya, una d’aquelles terres on sembla que el temps no corri.
TEXT: Ignasi Planas

BICICLETA DE MUNTANYA

El Benicadell i la Safor. Capricis de la natura
La muntanya del Benicadell i el circ de la Safor són dues de les raconades del País Valencià on millor es fusionen elements com l’espectacularitat paisatgística, la solitud o l’empremta geològica. Llocs on la petja de l’home no ha aconseguit alterar les joies que la natura reserva. I què millor que la bicicleta de muntanya per descobrir-ne els secrets més ocults?
TEXT: José Manuel Almerich

EXCURSIONISME

Xics i grans junts. Una perspectiva diferent
Xiquetes i xiquets, xicones i xicons, mares i pares és ideal que surtin plegats a la muntanya. Però pot ser un ideal ben poc realista si no es busquen al·licients i activitats adequades a l’edat dels caminants. Els quatre itineraris que proposem viatgen en família de nord a sud, entre boscos, pous de gel, rius i cales recòndites del País Valencià.
TEXT: Carles Ferrís

ESCALADA ESPORTIVA

«Per Xert, passa-hi despert»
Entre Vinaròs i Morella, pels viaranys que serpentegen del mar a la muntanya, una dita alertava el viatjant contra maquis i bandolers. Avui les moles de Xert ja no són refugi de lladres de camí ral, sinó d’escaladors que assalten els rocams circumdants. Si vas a Castelló i busques una escola allunyada de la fama i les dimensions de Montanejos, a Xert hi trobaràs un panorama més tranquil i modest, però amb corda per estona. Segur que et traurà la son.
TEXT: Quiqué Morellá

ENTREVISTA

Roy de Valera. Passió en estat pur
Roy de Valera és un dels escaladors valencians més destacats de l’actualitat; per la seva llarga trajectòria, per l’ampli ventall alpinístic d’alt nivell que ha desplegat i per les seves iniciatives de divulgació del món de l’escalada. Aquest alacantí de 44 anys, tècnic electricista i pare de dues filles, semblaria una persona ben normal si no se sabés el que fa quan s’escapa els caps de setmana…
TEXT: Rosa Real