FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 220

Especial País Basc

Setembre-octubre 2008

GEOGRAFIA

Paisatges bascos. Més enllà del Cantàbric
Euskadi -el País Basc-, com Catalunya, és un país de muntanyes. Amb una superfície exigua, uns 7.000 km2, té forma de triangle invertit. Situada la seva base a la part superior, correspondria a la línia de la costa cantàbrica, mentre que el seu vèrtex inferior assenyalaria la Rioja alabesa. Malgrat les alçades mitjanes, disposa de relleus vigorosos i de valls profundes i encaixades. Aquest paisatge accidentat es troba densament poblat. A l’inrevés de Catalunya, podríem afirmar que la
natura es fica dins la civilització i no la civilització dins la natura.
TEXT: Ignasi Planas

HISTÒRIA DE L’EXCURSIONISME

Pioners del muntanyisme basc
“Nosaltres, que hem arrencat les classes modestes de les grapes de l’alcoholisme, del joc i de la depauperació, que hem portat milers d’oficinistes, menestrals i obrers als camins lluminosos de la muntanya (…), avui descansem tranquils i veritablement orgullosos d’haver
creat aquest exercici honrat, sa i fort, d’haver format el millor planter de ciutadans, amants convençuts del seu país perquè han après a conèixer-lo”.
TEXT: Antxon Iturriza

PROVES ESPORTIVES

De l’excursionisme a la competició, de la tradició a la modernitat
Assistim darrerament a l’indubtable èxit de noves pràctiques esportives que tenen per escenari les nostres muntanyes. La celebració d’esdeveniments esportius amb una capacitat de convocatòria que ningú no hauria cregut possible fa només vint anys porta masses de practicants a les mateixes muntanyes on no tothom busca el mateix. No podem negar la validesa d’aquestes activitats per a la promoció del vessant esportiu de l’excursionisme. Tampoc no hem de tancar les portes a crítiques sobre la irrupció d’aquestes pràctiques en un medi tan fràgil i amenaçat com el muntanyenc.
TEXT: Patxi Galé

ALPINISME

Alpinisme i escalada d’alt nivell. Retalls de l’actualitat basca
La situació actual de l’alpinisme basc d’avantguarda, a diferència de les dues dècades anteriors, no gaudeix d’una salut pletòrica. És una tendència que s’intuïa des de la descarada irrupció de l’escalada esportiva, però pot sorprendre a molts perquè la tradició muntanyenca al País Basc ha estat (i segueix sent) aclaparadora. Fem un repàs de les
figures més destacades de l’escalada i l’alpinisme contemporanis.
TEXT: Andoni Arabaolaza

EXCURSIONISME

Muntanyes basques. Un viatge al passat
Valls sempre verdes, bucòlics llogarrets, baserriak (masos) aïllats, muralles de roca imponents i aparentment impenetrables. Territori de boscos màgics. País on la pluja i la boira confereixen a la muntanya una aurèola de misteri que captivarà l’excursionista. Sojorn de pastors i deïtats. Terra de dòlmens, menhirs i cromlecs. Vestigis d’un passat que sorprendran el caminant. Tot això i més ho trobarem a tres dels principals massissos del País Basc: Aralar, Anboto i Gorbeia.
TEXT: Jordi Lalueza, Luis Alejos i Santiago Yaniz Aramendia

ESCALADA EN ROCA

Evolució vertical
El País Basc és ric en muntanyes. Des dels seus límits amb Cantàbria fins als Pirineus o des de les costes escarpades del golf de Biscaia fins a la serra de Toloño, les agulles, parets i penyasegats hi sovintegen. Es perden en el temps els relats d’uns homes que a principis del segle passat van iniciar l’escalada en aquests cims. Cent anys després, el desafiament de la gravetat farà elevar el llistó fins a no sabem quin número i lletra. El novè grau ja és aquí. Quin serà el pas següent?
TEXT: Jaime Alonso

EXCURSIONISME

Àlaba. El verd i el groc
Àlaba, la província més extensa del País Basc, és un territori un xic diferent del de la resta del país. Les seves aigües van a parar principalment al Mediterrani, fet que determina el clima i, per tant, el paisatge. Excepte casos aïllats, els colors i l’orografia poc s’assemblen als de la resta del país. El viatger es quedarà embadalit pel contrast entre el verd i el groc d’aquesta regió. I no oblidem les seves muntanyes. Àlaba disposa de múltiples i interessants possibilitats per a l’excursionista. Descobrim-les…
TEXT: Jose Mari Gutiérrez Angulo, Txomin Uriarte i Ricardo Hernani

BICICLETA DE MUNTANYA

Pedalades basques. A la recerca dels cims
Tres propostes diferents. Totes elles amb al·licients més que suficients per a aquells ciclistes que busquen espectacularitat i exigència física quan planifiquen les seves sortides. Tres propostes que ens mostraran dues de les principals serralades del País Basc, Aizkorri i Gorbeia, i una de navarresa, Urbasa. Tres itineraris que pretenen acostar el ciclista als seus principals cims.
TEXT: Julio Alberdi

EXCURSIONISME

El litoral basc. Fusió de contrastos
El País Basc és terra de contrastos. Ets a la costa, al costat del Cantàbric, en platges llargues i de fina arena com la de Bakio o Zarautz, o en penya-segats verticals i esfereïdors com els de Jaizkibel i en ambdós casos hi ha un element comú: la proximitat de la muntanya. En cap altre lloc de la Península hi ha una fusió tan clara, fascinant i màgica entre el mar i la muntanya. És el País Basc, on el blau de l’oceà s’uneix en perfecta harmonia amb el verd de prades i cims.
TEXT: Jesús M. Alquézar i Txomin Uriarte

DESCENS DE BARRANCS

Barrancs inèdits. Descensos de vertigen
El relleu de la muntanya basca és realment complex. En aquest espai de transició entre els Pirineus i la serralada Cantàbrica se succeeixen una sèrie de massissos amb una gran varietat paisatgística. No destaquen per la seva altitud, però hi són habituals els seus ràpids i vertiginosos
desnivells. Aquesta circumstància, unida a un elevat índex de pluviositat, ha afavorit l’excavació dels torrents que flueixen cap al Cantàbric. Un laberint de lleres de muntanya s’ha anat retallant
sobre terrenys de roca calcària i de gres. Endinsem-nos-hi…
TEXT: Josu Granja

SENDERISME

La ruta dels tres temples. Senderisme espiritual
Tres temples. Tres estils arquitectònics. Tres icones religioses del País Basc amb un nexe comú: la figura de Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús i personatge de talla mundial tan significatiu com a la vegada controvertit. El sender que descriurem (GR-120) proposa conèixer part de l’interior de Guipúscoa a través d’una ruta monumental que uneix tres de les principals edificacions religioses basques: el santuari de Loiola, l’ermita de La Antigua i el santuari d’Arantzazu.
TEXT: Javi Calvo

ENTREVISTA

Adolfo Madinabeitia. Del país petit a la gran paret
Nascut a la població alabesa d’Agurain, Adolfo Madinabeitia es manté a l’ombra del grup d’alpinistes bascos mediàtics. Això no vol dir que el nivell de dificultat de les seves activitats passi a segon terme, sobretot pel que fa a l’escalada de grans parets. Això ens ve a demostrar, una vegada més, que hi ha vida més enllà del que ens mostren els mitjans audiovisuals. A punt de fer la cinquantena, se sincera amb els lectors de Vèrtex sobre el passat, present i futur de l’alpinisme.
TEXT: Andoni Arabaolaza