FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 238

Especial Cerdanya: coberta i descoberta

Setembre-octubre 2011

INTRODUCCIÓ

Cerdanya. Natura i cultura
El riu Segre, talment un gegantí escurçó pirinenc, estén el seu moviment sinuós per una plana envoltada de muntanyes. Al seu pas recorre gorges, pastures, pobles i ermites; a la seva superfície s’hi reflecteixen turons amables i cingleres agrestes. No és estrany que aquesta terra sigui tan visitada i en canvi sí que sorprèn que hi quedin tants racons inhòspits. Afortunadament.
TEXT: Manel Figuera

EXCURSIONISME

Fer muntanya a la Cerdanya
L’excursionisme que es practica a la Cerdanya té una clara vocació per les altures. Malgrat les comoditats d’una vall tan humanitzada i a pesar de les passejades que s’hi poden fer, la comarca no es pot escapar dels cims i espadats que la dominen. Llargues ascensions, visites curioses, travesses per estanys i camins ramaders són algunes de les fórmules màgiques per als devots de la muntanya a la Cerdanya.
TEXTOS: Manel Figuera i Joan M. Vives

ALPINISME I ESCALADA EN ROCA

Cadí, Vinyola i Cambra d’Ase. Urpes de roca i de gel
Trobar bones vies de gel i de neu a la Cerdanya no és gens fàcil; i de roca, les més atractives es poden comptar amb els dits de les mans. Cal arrapar-se als contorns de la comarca, lluny dels relleus suaus del seu cor, per esgarrapar-hi unes línies de vertigen. Són poques, però incisives i penetrants.
TEXT: Alfons Valls

EXCURSIONISME I BICICLETA DE MUNTANYA

Rutes en família. La natura com a mestra
El pas pausat del temps, les tardes llargues i lluminoses, la fresca de la matinada o la xafogor del migdia… Aquests són alguns dels ingredients necessaris per descobrir l’entorn natural sense presses i en família. Us cuinem cinc itineraris per la Cerdanya a peu i en bicicleta, que a foc lent segur que seran de bon pair. Valorem, doncs, cada passa i cada cop de pedal que fem per adonar-nos com d’afortunats som de tenir aquest Pirineu a l’abast i de poder donar-lo a conèixer als qui ens envolten.
TEXT: Joan Portell Rifà

CULTURA

La vida cultural cerdana
La vida cultural a la Cerdanya és força complexa. D’una banda, tot i ser una comarca poc poblada i relativament aïllada de la resta del país, hi ha força iniciatives culturals. D’altra banda, aquestes sovint es presenten de manera fragmentada i poc coordinada entre elles. Aquest article repassa el cicle cultural de la Cerdanya, amb les activitats principals que s’hi realitzen al llarg de l’any, la riquesa que aporten i els entrebancs que han de superar.
TEXT: Enric Quílez i Castro

HISTÒRIA I REFUGIS

Vall de la Molina. Quo vadis?
És ben coneguda la llarga tradició de la vall de la Molina en els esports de neu. Aquesta petita vall, bressol de l’esquí a Catalunya, és la base d’un important domini esquiable integrat per les estacions de La Molina i Masella. Una natura privilegiada i l’atractiu de l’esquí fan que la zona pateixi una important pressió urbanística. L’han sentida en les seves pedres els històrics refugis que diferents entitats excursionistes hi han bastit des d’un llunyà any 1925.
TEXT: Ramon Boter de Palau

FORMACIÓ

Font-Romeu. Fàbrica de campions
Gairebé tothom coneix l’estació d’esquí de Font-romeu. El que ben pocs coneixen és l’existència, en aquesta localitat de l’Alta Cerdanya, d’una delegació de la Universitat de Perpinyà on es pot cursar STAPS, l’equivalent al nostre país de la llicenciatura de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. De la vinculació existent entre aquests estudis i una sèrie d’esportistes d’alt nivell de la FEEC us en fem cinc cèntims en aquest article.
TEXT: Josep Llusà

ESQUÍ DE MUNTANYA I RAQUETES DE NEU

Esquís i raquetes. Traça i desnivell
La tranquil·litat que transmeten els cims més alts de la Cerdanya en contrast amb la civilització de la vall s’accentua especialment amb la cruesa hivernal. Ja sigui amb esquís o amb raquetes, els itineraris que us presentem comprenen diferents nivells de dificultat; però, qui només hi busqui passejades planeres, serà millor que reculi a mig camí.
TEXT: Samuel Colomer i Francesc Xavier Gregori

BICICLETA DE MUNTANYA

Volta a la Baixa Cerdanya. Dos-cents quilòmetres d’emocions
La BTT, a més de ser l’instrument necessari per a la pràctica d’un esport tan atractiu com el ciclisme de muntanya, és un mitjà ideal de coneixement de la nostra geografia. Us presentem la volta a la Baixa Cerdanya, aquesta llarga planúria delimitada al nord per unes fites que s’apropen als 3.000 metres i protegida al sud per la muralla del Cadí. Us hi esperen 4 etapes, més de 200 quilòmetres i quasi 6.000 metres de desnivell acumulat de pujada. Hi produireu incomptables gotes de suor i excitants dosis d’emocions.
TEXT: Xavier Carbonell i Sergi de Campos

ENTREVISTA

Alfons Brosel: “Encara hi ha cerdans que veuen els excursionistes com gent estranya”
Si hi ha algú que ha viscut l’evolució de l’excursionisme cerdà és l’Alfons Brosel. Ha recorregut el Pirineu de cap a cap. Des del 1995 publica guies d’excursions i escriu articles en revistes com El Mundo de los Pirineos i Pyrenaica. En aquests darrers anys s’ha aventurat en el món de la literatura i ha obtingut els primers guardons dels premis Carlit 2010 i 2011 en els Jocs Florals de Cerdanya, a Alp. Inquiet com és, ple d’il·lusions i de projectes, l’Alfons té encara moltes coses a dir i per fer.
TEXT: Manel Figuera