FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 202

Dossier Gran Atles

Setembre-octubre 2005

EXCURSIONISME

El Gran Atles. Trekking i ascensions
Amb cims de més de 4.000 m i una longitud de 800 km, el Gran Atles parteix el Marroc en dues regions de clima i paisatges oposats: el nord fèrtil i el sud àrid. La diversitat del seu paisatge el fa molt atractiu per als excursionistes i els ofereix valls profundes, carenes escarpades, cingles impressionants i pendents coberts de neu tot l’hivern. Però el més fascinant del massís és el seu caràcter viu, el manteniment d’unes tradicions molt antigues i el fet de poder compartir els camins de mula o els finals d’etapa amb els seus habitants, els berbers.
TEXT: Josep Maria Escofet i Roger Mimó

ESCALADA EN ROCA

Gorges del Todra. El paradís de l’escalada exòtica
Les gorges del Todra constitueixen el paradís de l’escalada al Marroc. Amb gairebé tres dècades d’obertures, el seu calcari vermell continua atraient escaladors d’arreu. Si a més hi afegim l’exotisme d’aquest país del Magrib, tan mitificat per viatgers i turistes, trobarem un escenari
cultural molt adient que convida a escalar de manera pausada rutes inoblidables més enllà d’un nom associat a un grau. En aquest article es recullen tres itineraris per anar fent boca i començar a endinsar-nos pels camins verticals de l’Atles.
TEXT: Luis Alfonso

BICICLETA DE MUNTANYA

Nòmades sobre dues rodes
En travessar l’estret de Gibraltar tenim a l’abast un país diferent, sorprenent i d’una riquesa cultural i natural que li confereix un atractiu turístic indiscutible. És un canvi que es fa palès en diversos ordres: llengua, religió, menjar, tradició, paisatges… L’exotisme del Marroc té un dels seus màxims exponents en l’Atles, on podem trobar una diversitat de paisatges amb formes i colors impensables. Un recorregut per l’Atles dóna, a més, l’oportunitat de conèixer la vida tradicional de muntanya i prendre certa distància de la quotidianitat més urbana. La bicicleta de muntanya ens convertirà en nòmades a través de les clàssiques rutes de transhumància que travessen la regió.
TEXT: Israel Roca

DESCENS DE BARRANCS

Barrancs en estat pur a l’Atles
D’entre les activitats de muntanya que es poden practicar al Marroc, el descens d’engorjats es troba encara en una fase incipient. La mancança d’informació, la gran dificultat dels accessos i la falta d’equipaments són només alguns dels factors als quals els barranquistes hauran de fer front. Precisament aquests elements donen un caràcter cent per cent salvatge i ens motiven a cercar l’autèntic esperit d’aventura. L’Atles marroquí és ple de canons i barrancs encara per obrir, tot està per fer i per descobrir, i cada descens que surt a la llum és una mostra de la seva potencialitat. Les zones de l’Atles més conegudes pel descens de barrancs són les del Taghia i de Tarkeddit, tot i que n’hi ha d’altres que es comencen a divulgar. En aquest article es detallen els descensos del canó de Taghia i del barranc del Tichka.
TEXT: Xavier Barreda

ESQUÍ DE MUNTANYA

Traces blanques al nord d’Àfrica
En contemplar des de la mil·lenària ciutat de Marràqueix el Gran Atles Occidental, el massís més important de tot el nord d’Àfrica i on es troba la màxima elevació de l’Atles, sobta constatar la proximitat de desert i alta muntanya a tocar l’un de l’altre. Tota la carena de quatre mils que culmina al cim del Toubkal (4.167 m) ofereix, malgrat trobar-se a una latitud tan propera al Tròpic de Càncer, grans possibilitats per a la pràctica de l’alpinisme. És un marc més imponent del que a priori podríem esperar, entre estrets corredors i afilades crestes de roca, i sobretot, grans pales per on gaudir al màxim de l’esquí de muntanya. En aquest article es recullen ascensions d’esquí de muntanya al massís del Toubkal, a més de l’ascensió al Mgoum, punt culminant de l’Atles Central.
TEXT: Sergi Lara

FORMACIÓ

La formació en els esports de muntanya
Tècnic d’esport de muntanya, guia d’alta muntanya, instructor voluntari, monitor de lleure, tècnic en conducció d’activitats físicoesportives en el medi natural… És fàcil perdre’s entre totes aquestes titulacions relacionades amb les activitats de muntanya. Establert el nou marc legal que regula aquesta formació i les diverses professions afins, us presentem de manera sintètica les diverses opcions professionals relacionades amb el guiatge, la conducció d’activitats esportives al medi natural, l’ensenyament, l’entrenament i la direcció d’esportistes.
TEXT: Lambert Colás

REFUGIS

La Bullosa. Un jardí a prop de l’aigua
L’embassament de la Bullosa és conegut pels francesos com el mar del Pirineu oriental. La seva gran extensió en un enorme altiplà i un reguitzell d’estanys satèl·lits donen una sensació semblant al mar en un entorn de muntanya. Al seu redós s’aixeca un veterà i acollidor refugi on val la pena aturar-se per gaudir amb tranquil·litat d’un entorn excepcional.
TEXT: Enric Faura

ESCALADA EN ROCA

Estrets d’Arnes. Nova collita a la Terra Alta
Els Estrets d’Arnes són una de les escoles d’escalada més importants de les terres de l’Ebre. Les aigües cristal·lines del riu dels Estrets reflecteixen d’una banda les verticals moles del Don i, de l’altra, la cresta de les Gronses. Un entorn idíl·lic on darrerament s’ha promogut l’obertura de noves vies, la majoria de les quals són d’escalada esportiva. També s’han posat al dia antics sectors amb el reequipament d’alguns dels seus itineraris més sol·licitats.
TEXT: Ismael Monsonís

EXCURSIONISME I ESCALADA EN ROCA

Pedraforca. Terrenys de grimpades
Mirar la silueta enforcada del Pedraforca no presagia passejades gaire dòcils. A part de la concorreguda via normal del Pollegó Superior, la muntanya més emblemàtica del Berguedà ens invita a recórrer-la per tots els seus vessants i crestejar pels seus cims, sempre amb l’adequada preparació que ens garantirà poder gaudir de l’activitat. És l’objectiu dels següents itineraris, que grimpen i desgrimpen per la famosa muntanya dels dos pollegons.
TEXT: Eloi Figueras

BICICLETA DE MUNTANYA

El Collsacabra. Altiplà i cingles al nord d’Osona
De la plana de Vic estant, s’eleva al nord una extensa muralla de roca i vegetació. És l’altiplà del Collsacabra, conegut també per Cabrerès, subcomarca d’Osona. Aquest indret té el privilegi d’emergir de les boires espesses quan aquestes senyoregen per la plana. També molts recorreguts amb bicicleta com els que us presentem a continuació pugen i baixen entre els espectaculars espadats, salts d’aigua, boscos i masos disseminats per aquesta històrica contrada.
TEXT: Carles Girona Fillol

ENTREVISTA

Kim Santacatalina: “El risc és inherent a l’escalada; potser és una mica primari però és així”
Tot i haver assolit 8b+ i A5 en el nostre estimat conglomerat, per a un devot montserratí com ell, modest i un xic esquerp, les xifres no fan el què. Té altres dèries: l’exploració de nous racons, la motivació per tibar tranquil·lament, la determinació per obrir vies, la senzillesa de prendre la fresca. Llàstima que el peatge que ha de pagar molt sovint és el soroll del trepant i la broca.
TEXT: Ricard Darder