FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 198

Baix Llobregat i Montserrat sud: excursions i escalades

Gener-febrer 2005

ESQUÍ DE MUNTANYA

Núria i Coma de Vaca. Les valls entranyables
El sector del Pirineu oriental comprès entre el Puigmal i el Bastiments i les valls de Núria, Coma de Vaca i Freser, han estat un terreny d’iniciació a l’excursionisme on, a peu a l’estiu i amb esquís a l’hivern, molts muntanyencs han culminat les seves primeres ascensions i travesses. En aquesta ocasió, proposem diversos itineraris d’esquí de muntanya que tenen com a base els  indrets de Núria i Coma de Vaca.
TEXT: Pito Costa i Manel Broch

EXCURSIONISME I BICICLETA DE MUNTANYA

Baix Llobregat. La necessitat d’un respir
La comarca del Baix Llobregat es caracteritza per un territori molt humanitzat, amb nombroses infraestructures viàries, una intensa activitat industrial i nuclis de població que concentren gran nombre d’habitants. Però al voltant d’aquest paisatge hi ha encara racons desconeguts on es poden fer excursions enmig de boscos, zones agrícoles, llacunes o petits pobles. A continuació es proposen dos itineraris a peu que recorren punts de l’Ordal i Montserrat, i dos en BTT que visiten la plana litoral i les rodalies de Sant Climent de Llobregat, al sud de la comarca.
TEXT: Miquel Julià Sans i Jordi Sierra

ALPINISME

Circ de Cambresdase. Escola d’alpinisme
Pocs llocs com l’alta Cerdanya i el Capcir amaguen a l’hivern racons d’ambient nòrdic. Darrere de suaus carenes, l’antiga cubeta glacial del circ nord de Cambresdase conserva fils verticals de neu i gel envoltats d’esmolats esperons de roca. Terreny de joc ideal per a l’alpinisme matinal, és un d’aquests pocs racons privilegiats que, en petit, guarda molts dels ingredients de les grans muntanyes pirinenques. Verd a la primavera, torrat a ple estiu i blanc als bons hiverns, són els colors de fons quan assegurem el segon de corda; el blau, els núvols i la incertesa queden per quan mirem amunt.
TEXT: Alfons Valls

VIES FERRADES

Ferrades. Noves vies per gaudir de la muntanya
Els darrers anys han proliferat les vies ferrades i cada vegada són més els addictes a aquest tipus de progressió vertical. En aquest article es presenten cinc propostes que tenen en comú, a més de la seguretat, la seva bellesa i varietat. Les tres primeres les trobem a Catalunya i han estat equipades per particulars o per entitats excursionistes. Les altres dues ens situen a la serra de Guara i a Andorra, i en ambdós casos són vies promogudes des de les respectives Administracions.
TEXT: Beatriz Forés, Daniel Sánchez i Xavier Sánchez

TÈCNICA

Gel vertical (II). Els ancoratges en el glaç
TEXT: Cèsar Armengod

REFUGIS

Refugi de la Mussara. Un mirador excepcional
El refugi de la Mussara es troba a la serra del mateix nom, a gairebé 1.000 m d’altitud i amb una panoràmica privilegiada que domina tot el litoral del Baix Camp, des de Cambrils fins a l’Hospitalet de l’Infant. En dies molt clars fins i tot es pot veure a l’horitzó, retallada sobre el mar, l’illa de Mallorca.
TEXT: Jaume Ferrández

ESCALADA EN ROCA

Parets del clot de la Mònica. Sol d’hivern, ombra d’estiu
Els darrers anys han proliferat diverses vies als serrats d’en Muntaner i de la Pastereta, al sector sud de Montserrat. Són itineraris que ofereixen agradables escalades de mitja jornada, sobre bona roca, de dificultat moderada i aproximacions curtes. Tot un ventall de possibilitats per omplir un matí o una tarda amb itineraris de ràpida execució, o per aprofitar les curtes hores del sol hivernal.
TEXT: Pako Sánchez

EXCURSIONISME

La serra de Llaberia, de cap a cap. Cingles i portells prop de la Mediterrània
Llaberia és un minúscul i atraient lloc del terme de Tivissa que dóna nom a una serra adusta i ventada, partió de les comarques del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d’Ebre. Pels alts de la serra de Llaberia els senders transiten estrets i gaudeixen d’àmplies panoràmiques vers la façana litoral. L’itinerari que proposem defuig el pas pel carener i utilitza, amb més interès paisatgístic i excursionista, els viaranys penjats entre els graons de les cingleres. Des del poble de Pratdip farem un cercle sencer a l’entorn del racó de la Dòvia, seguint tothora camins senyalitzats, fet que ens facilitarà aquest llarg i complet recorregut.
TEXT: Ignasi Planas de Martí

ESCALADA EN GEL

Rjukan. Cascades de gel nòrdic
Quan el fred no arriba ni amb la intensitat desitjada ni en el moment oportú, cal recórrer a alternatives més llunyanes per escalar en glaç. La temporada 2003-2004 el fred va arribar tard a les nostres latituds, i un potent grup d’escaladors d’Osca va decidir viatjar cap a la vall de Rjukan (Noruega). Cecilia Buil, Iñaki Cabo, Dani Ascaso, Néstor Eyerbe i Pepín Valdivia van picar-hi gel a consciència. Aquest és el resum de l’activitat que hi van fer. De qualitat i en quantitat.
TEXT: Pepín Valdivia

ENTREVISTA

Catherine Destivelle: “Estimo l’escalada, però ja no m’és indispensable”
Catherine Destivelle ha estat una de les grans referents de l’escalada i l’alpinisme femení a nivell mundial durant pràcticament les dues darreres dècades. La seva trajectòria així ho acredita: els anys 80 va dominar els primers campionats d’escalada esportiva; va ser la primera dona a superar un 8a+; i en el terreny de l’alpinisme clàssic no només va signar obertures de gran nivell als Alps, sinó que, ja a la dècada dels 90, va realitzar les primeres femenines de la mítica trilogia alpina -Eiger, Grandes Jorasses i Cerví- en hivernal i solitari.
TEXT: Agustí Estruga