Notícies - 31/10/2020

Vint anys de campions de Catalunya de Curses per Muntanya

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

El passat 27 de setembre, la Berga-Rasos-Berga acollia el vintè Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya de la FEEC, on Josep Morales (AE Mountain Runners) i Núria Gil (CE L’Areny) s’alçarien amb el màxim guardó català de l’especialitat.

Victòries ajustades

Per alçar-se amb la victòria, Josep Morales (AE Mountain Runners) va haver de suar de valent fins a l’últim metre de la cursa. Els seus rivals Xavier Tomasa (AE Mountain Runners), Marc Treserra (CE Voltraganès ARS) i Wifred Lladó (CEM La Cameta Coixa) no li van posar les coses gens fàcils. Tot i això, el seu pla li va sortir a la perfecció.

“Vam sortir els quatre a donar-ho tot. Era conscient que la baixada seria llarga i on podria jugar les meves cartes, així que vaig fer l’ascens amb reserves mirant que no marxessin gaire lluny. Al final de la pujada em portaven una diferència d’uns dos minuts, que vaig aconseguir retallar en el descens i atrapar-los al santuari de Queralt. Una cursa que qualsevol dels quatre podia haver guanyat, però aquest puntet més em va ajudar a aconseguir la victòria”.

No menys competit va ser el triomf de Núria Gil (CE L’Areny), que va trobar una gran rival en la lluita pel títol. “La Núria Hospital (Club Camí dels Íbers) va sortir molt ràpida i amb prou feines la podia seguir. Vam fer l’ascens fins a Rasos pràcticament juntes i no va ser fins al descens on vaig poder ampliar la meva distància. La felicito perquè va competir molt bé”.

Ambdós s’uneixen al palmarès de la competició on hi figuren noms com Kilian Jornet, Tòfol Castanyer, Just Sociats, Anna Serra, Laia Andreu o Mireia Miró.

“Són gent que admiro molt i m’han aportat imputs de coses que han dit i fet. És un honor figurar en aquesta llista, però sóc conscient que sóc molt jove i tinc moltes coses a millorar”, comenta Morales. Per a la seva banda, Gil es mostra contenta de posar el seu nom en el palmarès però toca de peus a terra “són corredors d’un altre nivell al meu”.

El garrotxí Esteve Canal i la catalano-holandesa Ragna Debats, amb tres títols, encapçalen el quadre d’honor. Un títol que no repeteix guanyador des de 2012.

Els inicis

Tot i que la proliferació de curses per muntanya a Catalunya va començar durant la dècada dels 90, no va ser fins a l’entrada del segle XXI quan es van constituir les primeres competicions oficials d’aquesta disciplina sota l’organització de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

La marató per muntanya més antiga de Catalunya, la Marató de Sant Llorenç Savall, data del 1995. Va ser al 1997 quan la FEEC va signar un conveni amb Adidas pel patrocini d’aquesta mítica prova, que aquell mateix any formava part del circuit “Adidas Trail Challenge” junt amb el Maratón Alpino Madrileño i la Marathon Alpine Galarleiz. Després dels bons resultats de corredors catalans en aquest circuit, l’any següent es formaria la primera Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC.

No seria fins al 16 de setembre de 2001 quan es disputaria el primer Campionat de Catalunya de Curses d’Alta Muntanya. La prova escollida seria la cursa del Taga 2040, organitzada per l’UE Sant Joan de les Abadesses, que tot just aquell any celebraria la segona edició i que tant bones sensacions va deixar entre els participants en el primer any. Esteve Canal i Anna Serra es coronarien com a primers campions de Catalunya de l’especialitat.

Tant la Copa com el Campionat de Catalunya estaven formades per curses d’alta muntanya, prenent com a exemple el reglament de la Federació Internacional de Curses de Muntanya (ISF). Un reglament que se seguirà aplicant i l’any 2010 es canvia el nom de la competició per Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya.

Ja més tard, l’any 2008, es va celebrar el primer Campionat de Catalunya per equips a la sisena Cursa per muntanya Castell de Burriac, a Argentona. El Club Excta. Esparreguera en seria el guanyador.

Una Olla de Núria molt especial

L’Olla de Núria va acollir per primera vegada el campionat de Catalunya en 2009, coincidint amb el primer Gran Premi Internacional de les Nacions de curses per muntanya, un Campionat d’Europa paral·lel obert a les nacions sense estat després del veto de la Federació Internacional a la participació de Catalunya en proves com l’Europeu. Catalunya va guanyar la categoria per equips.

Una jornada que va comptar amb set dels vuit campions del món d’aleshores, com Agustí Roc, Kilian Jornet, Anna Serra, Teresa Forn, la francesa Corine Favre, l’anglès Rob Jeb i el mexicà Ricardo Mejías, a part d’altres grans corredors. Una vall de Núria plena de senyeres va rebre a Kilian Jornet i Emmanuela Brizzo com a guanyadors. Mireia Miró, tercera, es va alçar amb el campionat.

L’elecció del campionat de Catalunya

Durant aquests vint anys, el campionat de Catalunya ha acollit fins a setze seus. Curses que, pel seu talant i experiència, han aportat un valor per a que el màxim guardó nacional es convertís en una gran festa de l’esport català. I també per a elles coincidint amb alguna celebració, com el Castell de Burriac, Tivissa, Montsià i Cameta Coixa, que reflexen la bona salut de les curses per muntanya a casa nostra. Totes elles han escrit una pàgina d’una història que continua.