La Fira de la Muntanya de Vic ho ha tornat a fer. Més de 12.000 persones han passat aquest cap de setmana per la 41a edició d’aquesta fira que s’ha consolidat com un punt de trobada imprescindible per a tothom que realitza activitats de muntanya.
El recinte del Sucre es va tornar a omplir d’un públic divers i familiar que buscava des del seu primer contacte amb les activitats de muntanya fins a grans experts que aportaven el seu gra de sorra en algunes de les xerrades, ponències o presentacions de llibres que es va poder veure en directe.
El Mercat d’Ocasió ha despertat, un any més, l’interès dels i de les visitants assolint un 70% de vendes dels productes entregats. Dissabte a la tarda la fira va assolir el rècord de participació amb vendes satisfactòries a l’àrea comercial i expositiva de roba i material esportiu, llibres i guies de muntanya, càmpers i autocaravanes, serveis i activitats de muntanya que, enguany, ha comptat amb més d’una quarantena d’expositors. Cal destacar, també, l’èxit rotund de l’Open Bloc i de l’aprovació amb nota del 1r Festival d’Escalada.
A l’Open Bloc Pau Galofré (CE Madteam) i Francis Guillem (CE Sant Quirze) es van emportar la victòria absoluta en unes jornades on es va viure un gran ambient d’escalada. Consulta tots els pòdiums de l’Open Bloc
Abans de la disputa de les finals de l’Open Bloc, l’organització va fer un homenatge molt emotiu a Cristina Mora Fontarnau, implicada en l’organització de l’Open Bloc, que va perdre la vida el passat mes de febrer en un accident de cotxe.
Els i les visitants també han pogut gaudir d’un extens i interessant programa d’actes i activitats, xerrades i taules rodones. En són quatre grans exemples les presentacions de Pau Capell, March Pinsach i Mireia Miró, Tamara Lunger i, Francesc Mauri i Pere Esteban.
A debat temes com l’experiència dels esportistes de muntanya d’èlit, el canvi climàtic a la muntanya, les revistes de muntanya o l’escalada més clàssica. La fira també va comptar amb alguns tallers com el de primers auxilis a càrrec de l’Erola Bisquert, organitzat des de la UE Vic.
L’alpinista italiana, Tamara Lunger, va ser l’encarregada de tancar la fira en una xerrada on va explicar la seva experiència d’alpinista sobretot a l’Himàlaia hivernal i on es va ternir un record important per l’alpinista català, Sergi Mingote.
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha participat activament de la Fira de la Muntanya en els diferents àmbits d’aquesta.
Llibres, guies i premis de muntanya
A banda de les editorials i llibreries expositores i de les ponències i presentacions literàries amb autors, autores i esportistes destacats, dissabte es va fer el lliurament de la 8a edició dels Premis Editorial 2022, que premien la tasca dels autors, de les autores i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura entorn de la muntanya a través de la literatura.
L’acte va servir per premiar un llibre postum d’Albert Escolà on es fa un repàs a la biografia del pirineista Ramonde de Carbonnières i on la vidua d’Escolà, Paquita Bernad, va recollir el premi. Bernad és una de les grans pioneres escaladores del país i amb 97 anys és un dels darreres persones en vida d’una generació que va impulsar l’escalada a Catalunya.
Aquests han estat els resultats dels premis literaris:
– Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, traduccions i/o narrativa de muntanya en llengua catalana: Lluís Calvo per l’obra Cor Pirinenc. El poema de Fontalba i Gotanegra. Editorial Lleonard Muntaner Editor.
– Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge, ecologia… en llengua catalana d’interès excursionista: Atles dels ocells nidificants a Catalunya. Editorial Cossetània.
– Premi Artur Osona a la millor guia, obra o manual d’àmbit tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: Damià Pérez, amb l’obra Montserrat, cims sense corda. Editorial Edicions Prames.
– Premi Juli Soler al millor mapa excursionista: Pena-Roja (Peñarroya de Tastavins). Roques del Masmut, de l’Editorial Piolet. L’organització va atorgar un accèssit a l’obra Gran Gravel Sobrarbe de Mont Editorial.
– Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: Albert Escolà Massagué per l’obra Ramond de Carbonnières, el águila de los Pirineos. Editorial Pirineo.