FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 20/11/2023

Unes jornades de seguretat en muntanya, transversals i inclusives

Vallès Oriental Seguretat

El Comitè de Seguretat i Salut de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, en col·laboració amb l’entitat Les Guilles, Junts pel Camí, ha organitzat amb èxit la segona edició de les Jornades de Seguretat, al Figaró-Montmany (Vallès Oriental).

L’esdeveniment va posar de manifest la importància de la seguretat a la muntanya, amb un èmfasi especial en la prevenció d’accidents i la gestió de riscos, i va començar amb la benvinguda a càrrec del president de l’entitat de Les Guilles, Junts pel Camí en Jaume Font, tot seguit va intervenir en  Jordi MerinoPresident de la FEEC i va tancar la benvinguda l’alcalde del Figaró-Montmany en José Luis Hernández.

Les jornades, obertes a tothom, van tenir com a objectiu principal difondre i reforçar les competències en matèria de seguretat de les entitats catalanes en la pràctica d’esports i activitats de muntanya a través de diverses ponències. A més a més, les jornades van disposar de traducció simultània a llenguatge de signes en català, garantint que les persones amb discapacitat auditiva poguessin seguir les ponències.

A grans trets, les Jornades de Seguretat, conduïdes per Fermí Bernardo, van tenir com a objectiu proporcionar formació en matèria de seguretat; promoure la seguretat en les activitats a la natura; abordar l’organització i planificació de les sortides a la muntanya dins del marc legal i legislatiu; fomentar la consciència i la identificació precoç del perill d’espècies perilloses de fauna; proporcionar orientació sobre com actuar davant d’un accident i comunicar-se en situacions d’emergència en llocs sense cobertura mòbil; i informar sobre les assegurances i cobertures adequades segons l’activitat practicada.

En detall, els Mossos d’Esquadra (UIM) van proporcionar una visió completa dels requisits necessaris per organitzar activitats de muntanya des d’un centre excursionista. A més, van abordar la responsabilitat de les entitats organitzadores en cas d’accidents o incidents, així com la responsabilitat en sortides no organitzades. Es van destacar les consideracions rellevants per a les activitats amb menors.

Howden, com a empresa que gestiona les assegurances de la FEEC, l’Eduard Llinàs va presentar la informació essencial sobre les assegurances necessàries per a les entitats excursionistes. Es van discutir els mínims de cobertura requerits per la llei i es va examinar la cobertura proporcionada per l’assegurança de la FEEC a les seves entitats, així com diferents aspectes relacionats amb l’assegurança d’accidents i la de responsabilitat civil que està inclosa amb la nostra llicència federativa.

Els Bombers de la Generalitat (GRAE) van oferir consells pràctics sobre la informació crucial que cal proporcionar en un avís al 112. A més, es van compartir les accions recomanades mentre s’esperen els equips de rescat i com actuar quan arribin. Els bombers, com a part important dels cossos de seguretat, van abordar el tema relatiu a les seves sortides més freqüents a causa de l’augment de persones que visiten el medi natural. Aquest aspecte posa de manifest la necessitat de conscienciar la població sobre les precaucions i mesures de seguretat necessàries per evitar situacions d’emergència, contribuint a reduir els riscos.

L’Àrea de Seguretat i de Salut de la FEEC, amb en Josep Maria Silvestre al capdavant, va destacar consideracions importants a tenir en compte a l’hora d’organitzar activitats a la muntanya, contribuint a la promoció de la seguretat en aquestes activitats.

Els Agents Rurals van informar sobre les regulacions aplicables al medi natural i van oferir orientació sobre com actuar davant espècies perilloses, protegides i invasores. La ponència d’aquest col·lectiu va ser especialment agraïda per la seva contribució en la sensibilització sobre el nostre impacte en el medi ambient. Es va fer èmfasi en la relació amb els nius i la fauna local, destacant la importància de preservar aquest equilibri. Els rurals també van abordar la pèrdua de coneixement popular sobre plantes, posant un fort accent en la identificació de les especies, tant tòxiques com remeieres.

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny va destacar les mesures de seguretat a la zona i les accions per garantir la seguretat dels visitants. Joan Carles Ferriz, guarda del parc natural del Montseny, va descatacar l’observatori d’accidents i fomentant una perspectiva preventiva.

Verasat, una empresa de comunicació, va presentar els sistemes més eficaços per donar alertes en llocs sense cobertura mòbil, oferint solucions per a comunicació en entorns remots.

L’Àrea de Seguretat i de Salut de la FEEC va concloure la jornada amb una presentació centrada en el concepte “d’Entitat Segura“, la importància de l’Observatori d’Accidents i la necessitat de la formació en seguretat.

La segona edició de les Jornades no només ha proporcionat un espai per a l’aprenentatge i l’intercanvi, sinó que també ha estat marcada per la inclusió. Aquestes jornades no haurien estat possibles sense la dedicació del comitè i dels voluntaris en la creació d’un esdeveniment que destaca per la seva diversitat, accessibilitat i enguany per la seva inclusió, ja que a la mateixa van participar 18 persones amb deficiències auditives que van poder participar activament de la jornada gràcies al servei d’intèrpret de símbols que va facilitar la FEEC.

A les jornades hi van assistir també a més a més dels integrants del comitè de seguretat, el vicepresident primer de la FEEC, Josep Casanovas i els vocals de la junta directiva, Marina Simó, Marcial Alemán i Albert Pendón.