FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Albert Canalejo
Foto: Albert Canalejo

Notícies - 07/09/2022

Una “Matagalls-Montserrat” amb gust de centenari

Excursionisme Entitats

“El 13 de gener de 1922, tres joves de Gràcia van fundar el Grup Excursionista Mai Enrera”. Així començava Pau Vinyes el seu article a la revista Vèrtex, i així comença la història del Club Excursionista de Gràcia (CEG). L’entitat gracienca està celebrant aquest 2022 el seu centenari amb diferents actes commemoratius i que serveixen per a posar en valor aquestes deu dècades d’excursionisme a Gràcia.

Com s’ha fet en algunes dates marcades al calendari, el CEG ha aprofitat per a presentar una de les seves activitats més destacades en societat. Des de l’any 1972 el “Gràcia” celebra la que ja s’ha convertit en una de les caminades de resistència de referència al país, la Matagalls-Montserrat.

La presentació s’ha fet al Palau de la Generalitat i amb la presència de la Secretària General de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula, que ha encapçalat aquesta presentació on el president de la FEEC, Jordi Merino, ha acompanyat la junta directiva del CEG encapçalada pel president de l’entitat gracienca, Jose Lloret i la vicepresidenta Montserrat Freixas.

Merino ha destacat el paper clau que ha tingut aquest esdeviment per a l’excursionisme català i sobretot per a les caminades de resistència. El president de la FEEC ha destacat les caminades com a embrió de l’excursionisme esportiu que tenim avui i com el clar precedent de les curses per muntanya. El mateix Merino, però, ha deixat clar que l’esperit no competitiu d’aquest tipus d’esdeveniments serveix per mantenir les arrels del Circuit Català de Caminades de Resistència.

Imatge dels principals representants a l'acte

Una caminada històrica 

L’any 1904, fa 118 anys, l’excursionista i escalador Mossèn Jaume Oliveras fou el primer a enllaçar el Montseny i Montserrat en menys de 24 hores i l’any 1972 el qui era en aquell moment president del CEG, Carles Albesa, va agafar aquella idea per a posar la primera pedra de l’actual Matagall-Montserrat.

Albesa, que va ser també el primer director de la revista Vèrtex de la FEEC, va impulsar des del mateix CEG la creació del Comitè de Senders a la FEEC que es va engegar aquell mateix any 1972.

Aquella caminada ingent ha esdevingut un dels puntals de l’excursionisme català i ha arribat a comptar amb més de 3.000 inscrits i amb més de 200 voluntaris que s’encarreguen del bon funcionament de l’esdeveniment.

La travessa compta amb el segell Petjada Verda de la FEEC i ja té tancades les seves inscripcions per a aquesta 43a edició.

La Matagalls-Montserrat es troba dins del calendari del Circuit de Caminades de Resistència de la FEEC i se celebrarà els pròxims dies 17 i 18 de setembre, com és tradicional, amb sortida des del Brull.

La caminada constarà de 83,4 quilòmetres i 5.773 md+ i tornarà a unir el Montseny amb el monestir de Montserrat, com mana la tradició des de principis dels setanta del segle passat.