FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 26/04/2019

Una cordada catalana estrena les cascades de gel de l’Àrtic rus

Alpinisme

Leon & Tudela Fall és el nom amb el que la cordada catalana ha batejat la primera cascada de gel escalada a l’Àrtic Rus.

L’expedició integrada per Rafa Vadillo, David Graells, Dani González i Ramon Dies, amb els seus amics russos Ivan Temerev, Fedor Kopitov i Vlad Golup, va emprendre l’aventura d’explorar una remota zona de l’Àrtic rus anomenada Plateau de Putorana. Es tracta d’un espai natural declarat Patrimoni de l’UNESCO, que per la seva orografia sobre els mapes feia intuir un bon potencial per a l’escalada de cascades de gel. Aquesta zona no havia estat mai explorada ni tan sols pels alpinistes russos.

La zona és tancada als estrangers i cal gestionar uns permisos amb molta anticipació i amb invitacions especials. Per aquesta raó ha calgut gairebé un any per preparar l’expedició. Un cop aterrats a la ciutat de Norilsk, van caldre 3 dies per arribar al Camp Base que s’havia planificat des de Catalunya.

La primera part de l’aproximació es va haver de fer amb els “Trekol” uns vehicles tot terreny amb 6 grans rodes, específics d’aquesta zona per tal de recórrer prop de 100 kilòmetres de llacs i rius glaçats, amb un gran gruix de neu a sobre, que va dificultar l’accés. El segon dia, el desplaçament es va fer amb motos de neu que porten un calaix de fusta com a remolc, per acabar el tercer dia recorrent 22 quilòmetres amb esquís de fons, ja que en aquesta zona de l’Àrtic no utilitzen pells de foca als esquís, ja que de vegades sobre els llacs i rius glaçats es formen basses d’aigua que mullen les pells i les glacen fent-les inservibles.

A partir del Camp Base, es van explorar diferents valls, la majoria molt exposades al risc d’allaus, i en algunes d’elles les restes eren molt evidents. Això va provocar que en algunes de les valls explorades s’haguessin de retirar davant l’evident risc d’allaus, sense arribar a les cascades indicades als mapes.

 

Finalment, una de les valls menys exposades, després de mes de 4 hores d’aproximació amb els esquís de fons, va premiar la seva persistència i la seva motivació arribant a un fantàstic cercle amb cinc estètiques cascades de gel. La cordada catalana integrada per David Graells, Daniel González i Rafa Vadillo, escalaven el 12 d’abril de 2019 la cascada mes estètica del cercle, batejant-la com a Leon & Tudela Fall, amb 60 m de longitud i una dificultat WI 5/5+. Aquesta cascada la van dedicar a Marc Sabata “Leon” i Carlos Tudela, que recentment ens han deixat en accidents de muntanya.

El grup català va marxar de la zona per anar a visitar algunes de les comunitats indígenes de l’àrtic i els pastors de rens nòmades de l’ètnia NENET, atès que l’expedició tenia el doble objectiu d’explorar les possibilitats per a l’escalada en gel i de conèixer i gravar la vida d’aquestes ètnies. En aquesta segona part de l’expedició els va acompanyar l’etnògraf Miguel Angel Julian, especialista en les comunitats de l’Àrtic.

Per la seva banda, la cordada russa, integrada per Ivan Temerev, Fedor Kopitov i Vlad Golup es va quedar més dies a la zona. Allà va descobrir, a una altra vall, un fantàstic mur on va escalar cinc noves cascades de gel:

  • POLSHAGA VPERYOD de 65 m, WI 5
  • YEL PUTORANA de 40 m, WI 5
  • SLOZHNIY de 35 m, WI 5+
  • LYZHNIY de 35 m, WI 4
  • VASYA DAVAI de 50 m, WI 6 (aquesta només en top rop)

Totes aquestes vivències han estat gravades i formaran part d’una pel·lícula que properament narrarà l’expedició.

Fotos / Rafa Vadillo