FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 01/02/2022

Triple jornada de formació hivernal

Formació

Amb la intenció de seguir formant a futurs formadors, la formació federativa continuada segueix amb el seu atapeït calendari hivernal.
La Cerdanya ha estat l’escenari de tres propostes diferents per a diferents disciplines de la formació de la FEEC.

La zona de Malniu ha estat l’escenari triat per realitzar una nova jornada del curs d’instructors d’excursionisme. En aquesta ocasió s’han centrat en posar en pràctica la conducció i la progressió en terreny nevat i el traçat i encoratges en neu. Aquests han estat els últims dies de curs abans de l’avaluació final que es farà el pròxim 19 de febrer a la zona de Vallter si les condicions de neu ho permeten.

Forma’t les 4 estacions
La nova proposta formativa “Forma’t les 4 estacions” ha fet doblet formatiu amb dues propostes. La primera va fer parada a Martinet (Cerdanya) on es va impartir el curs d’Alpinisme amb aturada al refugi de Prat d’Aguiló.
El curs impartit pel tècnic de l’ECAM, Jordi Bladé, va servir per posar en pràctica tècniques bàsiques de progressió, assegurament i el protocol en cas de víctimes provocades per una allau.

La segona aturada va ser a la Masella (Cerdanya)  on va sortir el grup de iniciació a l’esquí de Muntanya. En aquest cas amb la instrucció del membre ECAM, Pere Herms, es va fer treball de l’equip i material específic, pràctica en seguretat d’esquí de muntanya en una estació d’esquí, la tècnica d’ascens, lliscaments amb pells i sense, canvis de direcció, ús dels bastons i transicions.

Seguretat hivernal
El comitè de Seguretat de la FEEC ha organitzat una jornada introductòria en terreny d’allaus. Aquesta formació va ser de dos dies. Una primera jornada amb una durada de 2 hores teòriques i 6 hores de pràctica, dirigida a un públic sense formació prèvia amb la finalitat de crear consciència del fenòmen de les allaus a la muntanya hivernal.

A l’estació de Porté Puymorens es va treballar el rescat amb allaus amb dos tècnics ECAM i ACNA –en Ramon Díes i en Xavi Fanlo–, continguts com:

        • Introducció: projecció de fotos i vídeos.
        • Preparació de la sortida: el triangle de les allaus, BPA, elecció del terreny i característiques del grup
        • Material de seguretat i control de DVA.
        • Tècniques de circulació i traçat de rutes segures.
        • Presa de decisions i bons hàbits en terreny d’allaus.
        • Demostració d’un rescat.

La segona jornada va anar a càrrec del membre del comitè de seguretat de la FFEC el Dr. Iñigo Soteras

  • Introducció de medicina de muntanya en el rescat de víctimes d’allaus.
  • Tècniques d’intervenció en víctimes d’allaus