FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 17/04/2024

Tret de sortida als homenatges del primer vuit mil català

Barcelonès Alpinisme Alpinisme

La sala d’actes del Consell Català de l’Esport (Carrer Sant Mateu 27-37 d’Esplugues de Llobregat) serà l’escenari del primer acte conmemoratiu de la celebració dels 50 anys de l’ascens a l’Annapurna Est per part d’una expedició catalana.

L’acte se celebrarà el 29 d’abril, dia en que es va fer el cim de l’Annapurna est, a partir de les 19h i les entrades són gratuïtes però s’ha de reservar prèviament al web de la FEEC. 

La trobada vol ser una celebració oberta a tothom que vulgui venir on els protagonistes de la cordada pujaran a l’escenari per a rebrer un reconeixement més que merescut i on es projectarà la pel·lícula d’aquella ascensió de 1974.  L’homenatge compta amb l’organització de la FEEC i el consulat de Nepal amb la col·laboració de la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física.

Mig segle de vuitmils catalans

El 1974, els expedicionaris catalans Josep Manuel Anglada, Emili Civís, Jordi Pons, Marià Anglada, Enric Benavente, Manel Martín, Xavi Pérez, Antoni Villena i Eduard Blanchard van coronar el cim de l’Annapurna Est (8.026 m), a l’Himàlaia del Nepal, i es van convertir en els primers alpinistes en aconseguir-ho després de 3 mesos d’aventura.

La ruta oberta a l’Annapurna Est coincidia fins el Camp 2 amb la seguida per l’expedició francesa que el 3 de juny de 1950 assolia l’Annapurna I (8.091 m) amb els alpinistes Maurice Herzog i Louis Lachenal, i que suposà el primer 8.000 de la història de l’alpinisme. A partir del Camp 2 el grup català va obrir la ruta per l’esperó nord que va directe a l’Annapurna Est. L’atac final s’inicià des del Camp 5 i després de gairebé catorze hores el vespre del 29 d’abril arribaven al cim.

Cal recordar que el pròxim 7 de maig al Caixaforum i amb entrades exhaurides, es farà un reconeixement especial també a Jordi Pons dins d’aquest any de celebració del primer mig segle de vuitmils catalans.