El Comitè de Seguretat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya juntament amb l’Àrea de Formació i ECAM, convoca el primer curs de seguretat a la muntanya.
El curs compte amb el patrocini de la IV Vegueria de la FEEC i amb l’organització també del Centre Excursionista la Xiruca Foradada.
L’objectiu d’aquesta formació oberta a tots els socis d’entitats, està destinada a assolir unes competències i coneixements per dirigir les actituds, accions i comportaments de cadascun amb la finalitat de minimitzar i prevenir la sinistralitat a la muntanya.
Les eines i recursos adquirits facilitaran la planificació i disseny d’activitats com a base d’una bona gestió dels riscos a les activitats de muntanya, tenint consciència de la vulnerabilitat i exposició als perills del medi natural i de les capacitats i límits de les persones. Les inscripcions per aquest curs ja estan exhaurides des de la primera setmana quan es van obrir.
El curs està format per 3 unitats:
UNITAT 1: Prevenció i gestió de riscos a la muntanya.
Formació destinada a assolir unes competències i coneixements per dirigir la nostra actitud i les nostres accions i comportaments per prevenir i minimitzar la sinistralitat a la muntanya.
UNITAT 2: Assistència sanitària a les activitats de muntanya.
Formació destinada a desenvolupar accions i competències per minimitzar les conseqüències dels accidents en muntanya, sense oblidar la cultura de la prevenció en el marc de l’àmbit de la higiene i la salut.
UNITAT 3: Normes i legislació a les activitats de muntanya.
Formació destinada a conèixer les normatives i legislació relacionades amb l’àmbit federatiu, els esports de muntanya i el medi natural, per poder gestionar les activitats amb una visió complerta i global més enllà de l’activitat esportiva.
Aquest cap de setmana, 28 i 29 de setembre, tindrà lloc la part presencial de la UNITAT 1, la primera unitat es farà a El Pla de Santa Maria (Alt Camp).
• Particularitats del curs:
– Les persones que assoleixin les 3 unitat amb èxit obtindran una certificació.
– El curs consta d’una part presencial i una part online.
– És una formació pionera en l’estat espanyol ja que dona recursos per tal que les persones sentin la necessitat de protegir-se, no només forma. Amb aquesta visió sensibilitzadora les tècniques pedagògiques emprades son de caire participatiu, gamificació, vivencial, experimentar, etc.
Comitè de Seguretat
El Comitè de Seguretat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) és un equip de persones depenent de la Junta Directiva, que coordina i desenvolupa totes les qüestions relacionades amb la seguretat i la prevenció en muntanya dins l’àmbit de la FEEC. El comitè ho fa de forma transversal entre les diferents àrees i comitès, així com en les relacions amb tercers d’aquestes competències.
Líneas d’actuació:
– Investigació i estudis: investigació dels diferents factors i conductes de risc dels esportistes i usuaris de muntanya, col·laborant activament amb entitats i organismes implicats amb la seguretat en muntanya en el seus diferents àmbits, tant esportista com professional, lúdic o cultural (administracions, empreses, associacions…)
– Plans de Prevenció, específics de l’àmbit federatiu com de col·lectius relacionats i societat en general.
– Estudi i seguiment d’informació, senyalitzacions, panells informatius i qualsevol mitjà d’informació relacionat amb la prevenció i seguretat en muntanya.
– Estudi i seguiment dels accidents i incidents dels quals es tingui coneixement, establint col·laboració amb organitzacions que puguin facilitar i ampliar les dades relacionades amb la sinistralitat en muntanya (Bombers, Mossos d’Esquadra, …)
– Investigació i estudi dels diferents factors i conductes de risc en muntanya, i col·laboració amb ens que comparteixin l’estudi d’aquests.
– Elaboració de programes i materials d’educació i formació, des de la base a la tecnificació, adaptant-se especialment a la necessitat de les entitats que conformen la FEEC.
– Divulgació i difusió de campanyes, programes i accions de sensibilització i prevenció.
– Promoció de publicacions divulgatives i tècniques, activitats i accions relacionades amb la prevenció i seguretat en muntanya.
– Promoció de jornades, congressos i reunions d’experts en la matèria, així com col·laboracions amb ens amb competències en prevenció i seguretat en muntanya.