FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Capdevila
Foto: Xavier Capdevila

Notícies - 07/03/2023

Tret de sortida al calendari de Caminades de Resistència

Caminades de resistència Excursionisme

El calendari de Caminades de Resistència ha començat el seu trajecte aquest cap de setmana amb la celebració de dues proves, la 11a Travessa Rubí-Montserrat i la clàssica 23a Marxa dels Castells de la Segarra.

Tot i que es feien dues caminades el mateix dia, les dues han comptat amb una participació significativa i han recuperat l’esperit inicial d’aquestes caminades de resistència.

La Travessa Rubí-Montserrat, organitzada des del CE de Rubí debutava aquesta temporada dins del calendari de la FEEC. La caminada com fan altres des dels seus punts d’origen busca la muntanya de Montserrat com un dels epicentres de l’excursionisme del país.  Aquesta és una prova no competitiva que passa per camins, corriols i per paratges d’interès naturals, agrícoles i de paisatges emblemàtics com la Serra de l’Oleguera, la Riera de Gaià, la Riera de Sant Jaume, Sant Pere Sacama, Coll de Bram, Coll de les Bruixes (des d’on es poden observar unes vistes impressionants de la muntanya de Montserrat), l’estació de l’Aeri, el Monestir de Montserrat, Sant Jeroni per finalitzar en el Monestir de Montserrat, sempre intentant trepitjar el mínim possible d’asfalts.

El fred va marcar l’inici de la caminada Foto: Xavier Capdevila

La Marxa dels Castells de la Segarra, organitzada des del CE de la Segarra, és una de les caminades més veteranes del circuit. La prova va néixer l’any 2000 arran que un grup d’amics de la comarca de la Segarra va tenir la inquietud de dur a terme una nova activitat de caire excursionista inèdita en aquestes contrades. Aquesta nova iniciativa havia de reunir algunes característiques determinades per fer-la atractiva. Es va creure ideal que els castells de la comarca per si sols ja podien representar un atractiu, alhora que el paisatge que ens ofereix la comarca a l’inici de la primavera, amb el seu verd intens i els arbres florits, podia acabar d’arrodonir l’espectacle de la caminada.

L’itinerari ha constat d’una distància de 54 quilòmetres i un desnivell de poc més de 1200 metres acumulats. L’altiplà de la Segarra ofereix un terreny de pujades i baixades constant, però sempre de poca importància. Els pobles que es poden visitar durant el recorregut, que cada any canvia de sentit. És a dir un any va en sentit del rellotge i el següent en sentit antihorari, són Cervera, Guissona, les Pallargues, Florejacs, l’Aranyó, Montcortès, Castellnou d’Oluges entre altres.

Els set graus sota cero que registrava el termòmetre en el moment de la sortida no van ser cap impedimet per a gaudir d’aquesta tradicional caminada que va anar veient com el sol que va fer tota la jornada acabava convertint la prova en una prova pràcticament primaveral.

Les caminades de resistència tot i que alguns dels participants les fan corrent i amb els seus propis registres segueixen mantenint l’esperit no competitiu dels seus inicis.

Imatge de la caminada a la Segarra. Foto:Xavier Capdevila