FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Marc Toralles/Bru Busom
Foto: Marc Toralles/Bru Busom

Notícies - 21/07/2022

Toralles i Busom tornen a fer història obrint una nova ruta a la cara est del Siula Grande

Alpinisme Alpinisme Escalada Clàssica

Amb un leitmotiv per bandera “buscar emocions escalant”, amb una lletra posada al cap i convertits en una nova generació d’or de l’escalada i l’alpinisme català, Marc Toralles, Bru Busom i Roger Cararach han completat una nova ruta a l’est del Siula Grande (6.344m) a la serralada del Huayhuasch al Perú.

Marc Toralles (Climbing Team SXXI) i Bru Busom (CE Terrassa) han estat aquesta última setmana a terres peruanes per aconseguir realitzar aquesta nova pàgina que ja quedarà marcada a la història de l’escalada i l’alpinisme català. Els dos muntanyencs han aconseguit tancar un repte que havien iniciat l’any 2019 al costat de Roger Cararach (CEAE Piolet Negre).  En aquella ocasió una lesió del mateix Cararach quan ja s’havien obert diferents vies, va obligar a l’expedició a tornar abans d’hora cap a casa. La pandèmia i una lesió llarga de Toralles van obligar a ajornar aquest repte que finalment aquest 18 de juliol s’ha acabat aconseguint.

Toralles i Busom han reconegut que aquesta ha estat l’ascensió més complicada que han realitzat fins ara en estil alpí. Els dos alpinistes catalans que entre d’altres tenen el que va ser la desena ascenció al Denali per l’ “Slovak Direc” han aconseguit un nou objectiu que els situa actualment a l’elit de l’escalada i l’alpinisme català i mundial. Roger Cararach per motius personals no ha pogut acompanyar a l’expedició.

Una cançó que ha sonat amb força ha inspirat el nom d’aquest nova i històrica ascensió.

“Bondat senzilla, fes-me dia clar. El cor valent, la por ponent”

La nova ruta l’han batejat com a “Ànima de Corall” una cançó de Guillem Ramisa cantada a duet amb Oques Grasses i que va motivar als dos muntanyencs.

L’exigència de l’escalada ha vingut marcada per la dificultat i l’exposició de la ruta que els muntanyencs han hagut de soportar constantment. La primera part de la paret l’han realitzat en estil “Big Wall”, ja que segons han explicat la escalada era massa complicada i no els permetia pujar lleugers. La segona part ja s’ha realitzat en estil alpí en un terreny molt trencat i compromès. Toralles i Busom han obert vies de dificultat 7b, A3, A15, M6 reconeixent que ha estat una escalada on la fortuna també ha jugat de la seva part i on s’han tingut molt en compte la caiguda força habitual a la zona de gel i rocs.