FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 13/02/2023

‘FitzRoy’, teatre de muntanya

Alpinisme Cultura

Quatre alpinistes, la cara est del Fitz Roy i un objectiu; aconseguir ser la primera cordada femenina que fa la suposada ‘via ioguslava’.

Aquest seria l’argument simple de l’última obra de Jordi Galceran i que dirigida per Sergi Belbel posa sobre l’escenari del teatre Borràs a Natalia Sanchez, Míriam Iscla, Sara Espígul i Sílvia Bel, encarnant quatre papers completament diferenciats tot i compartir un objectiu comú.

L’obra situa a les quatre alpinistes a la coneguda com, “la cadira dels francesos”,  a punt de començar una última via llarga fins a fer el cim del Fitz Roy. L’espera fins aconseguir trobar la finistra de bon temps per a l’atac final al campament seran el punt central de l’obra, on es dibuixen els problemes de les expedicions per aconseguir patrocinis o el fet d’aconseguir ser la primera cordada femenina en aconseguir una via mai feta. Els moments que es viuen en aquest últim campament abans del cim i les curiositats enllaçades i disfressades amb el joc de la frase maleïda, fan apropar-se a les casualitats més personals que et pots trobar en una expedició, passades pel sedaç del guió de Galceran.

Un dels moments de l'obra on Bel parla amb l'equip de suport.
Un dels moments de l’obra on Bel parla amb l’equip de suport.

FitzRoy, quatre dones al límit, aconsegueix transportar a l’espectador fins aquest últim camp, on amb una posada en escena simple però efectiva i amb el toc d’humor i drama que Galceran ha deixat veure en una de les seves obres cèlebres com és “El mètode Grönholm”,  l’espectador es manté actiu durant tota la representació. Les quatre alpinistes protagonistes fugen de la tensió habitual de situacions límit com la que vol dibuixar la història per a omplir de somriures el pati de butaques.

FitzRoy es podrà veure al teatre Borràs fins al 23 d’abril. Fins ara l’obra ha tingut molt bona acollida i ja ha esgotat entrades la primera setmana de representació.

Sílvia Bel, amor per la muntanya

Sílvia Bel, a més a més de ser una de les veus més reconegudes del país, pot parlar en primera persona quan es posa en el paper de l’alpinista, Anna Vall. Bel,  ja va ser protagonista a la revista vèrtex 301, on l’actriu catalana reconeixia el seu amor per la muntanya i especialment per l’escalada.

“L’escalada és una mena d’entrenament per a la meva feina d’actriu”

Bel remarcava que amb l’escalada “És una mena d’entrenament per a la meva feina com a actriu. Per altra banda, és un esport que requereix certes habilitats de col·locar el cos per poder equilibrar-se, de repartir bé el pes perquè l’esforç sigui mínim. I a la vegada ser capaç de mantenir el cap fred. La combinació de tots aquests factors el fan un esport molt complet”, la mateixa Bel explicava que practica quan pot esquí de muntanya i que els anys en un grup escolta de Molins de Rei, la van fer entrar en contacte de ben jove amb la muntanya.

L’actriu va participar també de la iniciativa de “Llum i Llibertat” quan es van il·luminar 171 agulles de Montserrat al costat de l’esportista, Núria Picas, i del membre d’honor de la FEEC i alpinista, Jordi Pons.

Sílvia Bel (al mig), Jordi Pons i Núria Picas a Montserrat.
Sílvia Bel (al mig), Jordi Pons i Núria Picas a Montserrat.

Recupera l’entrevista sencera amb la Sílvia Bel a la Vèrtex 301.