FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 25/03/2024

Tardor a l’Everest més inclusiu

Excursionisme Inclusió

Aquest 2024 celebrarem de forma especial dues fites històriques per a l’alpinisme català. El primer, el 50è aniversari  del primer 8.000 d’una expedició catalana amb el cim de l’Annapurna est aconeguit per aquell mítica cordada encapçalada per Jordi Pons, Josep Manuel Anglada i Emili Civís. A més a més, també bufaran espelmes els 40 anys del que va aconseguir el grup format per Mònica Verge, Meri Puig, Carme Melis, Mari Carme Magdalena i Esperança Capella, amb els xerpes Karma i Phuri, van assolir el Kangtega (6.779 m) acompanyades de la metgessa Lídia Riera, que va restar al campament base i que es convertien en la primer expedició catalana 100% femenina que feia un cim a l’Himàlaia.

La pròxima tardor un projecte inclusiu, de cap a peus, plantejarà un nou repte, segurament sense tantes pretensions però que també pot escriure una nova pàgina a la història de la muntanya del país. Una expedició 100% inclusiva del CIM Project , entitat que forma part de la FEEC, s’ha marcat com a repte arribar fins al Camp Base de l’Everest 5.354m, amb el tradicional trekking des de Lukla.

L’expedició estarà composada per 30 persones i té previst realitzar l’aventura de l’1 al 17 de novembre.

Mayte Serrat, és la responsable d’aquest projecte, hi explica que tot l’engranatge s’està preparant des del setembre de 2022 “En un principi érem un grup de gairebé 100 persones i a poc a poc s’ha anat reduïnt fins a les trenta actual. Tenim clar que el més prioritari és la seguretat de l’equip i per això hem treballat aspectes tant físics com psicològics de tots els integrants d’aquest” destaca la Mayte.

Serrat remarca que des del principi s’ha dibuixat un calendari per anar preparant als integrants de l’expedició i que actualment queden encara dues sortides per acostumar-se a l’altitud. Una al Toubkal (4.167m) i una altra al Vignemale (3.298m) “heu de pensar que moltes persones que s’han sumat al projecte i a l’entitat no havien fet mai muntanya i que s’han preparat molt a consciència per aquest repte”.

El fet de ser un grup divers i inclusiu ha obligat també a l’expedició a preparar-se amb estratègies de comunicació i tècniques psicològiques entre els diferents components d’aquesta “per a mi això és una expedició 100% inclusiva on som gent amb malalties i discapacitats molt diverses. Tenim gent amb fibromiàlgia, esclarosi múltiple, paràlisi, ceguesa etc. i totes som part d’aquest equip. No anem al CB de l’Everest amb una expedició amb persones amb discapacitats, som una expedició incusiva” remarca Mayte Serrat

No anem al CB de l’Everest amb una expedició amb persones amb discapacitats, som una expedició inclusiva

L’expedició, a més a més, tindrà una peculiaritat destacable, ja que serà la primera expedició catalana que es planteja arribar al Camp Base de l’Everest amb una cadira Joëlette. Aquesta serà la segona vegada que una expedició amb una cadira adaptada arribarà al Camp Base de l’Everest.

L’equip del CIM Project sortirà el primer de novembre cap a Katmandú per a iniciar aquest trekking que els ha de portar a gaudir de la tardor de l’Himàlaia.