FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 17/12/2021

S’inicia una prova pilot pel seguiment d’espècies invasores al Berguedà

Berguedà Entitats Natura Societat

Gràcies a un dels punts del conveni signat entre els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, s’ha iniciat el procediment per a una prova pilot sobre el seguiment d’espècies invasores als boscos del Berguedà.

En un primer moment es farà el seguiment de; la vespa asiàtica, el mosquit tigre o l’abundant eruga del boix que aquests dos darrers estius ha deixat el sotabosc del Berguedà pràcticament sense boix per sota del 1.300m. A més a més també es farà seguiment de la pampa del caucas, una planta invasora que abunda també en boscos catalans.

La idea segons ha destacat el cap de l’Àrea de Natura de la FEEC, Gil Erra, “és aprofitar el gran nombre de federats i socis d’entitats per a poder tenir més ulls i agafar dades per poder passar als agents rurals i que aquests puguin generar un estudi sobre el seguiment concret d’aquestes espècies que estan retirant les autòctones”.

A la trobada hi van assistir diferents entitats del Berguedà que han rebut formació per part de l’Agent Major de Recursos Forestals del Cos d’Agents Rurals, Josep Comellas i del cap de l’àrea bàsica del Berguedà, Pep Capdevila.

Aquest ha estat un primer contacte per fer una formació breu a les entitats del Berguedà per poder treballar amb la captació d’informació.

El funcionament serà a través de grups que s’aniran passant la informació. La idea és que aquesta prova s’escampi per altres comarques per poder repetir la mateixa iniciativa.

Gil Erra ha explicat que “en cap cas, no vol ser mai una feina acumulada a l’excursionisme, si no donar uns coneixements bàsics i tenir el contacte d’un tècnic per desenvolupar el projecte”.

La pròxima trobada s’ha programat de cara a finals de gener o principis de febrer amb una nova formació virtual.