FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 22/10/2020

Sergi Mingote buscarà fer història al K2 hivernal

Alpinisme

L’alpinista català, Sergi Mingote (CE Parets) intentarà a partir d’aquest pròxim desembre assolir un repte que mai cap alpinista ha aconseguit, fer el cim del K2 (8.611m) hivernal.

Mingote estarà dins de l’expedició Seven Summit Treks amb 10 alpinistes i 10 sherpes, que vol assolir per primer cop aquest repte que molts alpinistes han intentat però que de moment segueix sense acabar amb èxit.

L’alpinista de Parets ha reconegut que tot i que es troba en un molt bon moment de forma intentar superar el camp 3 (7.300m), cosa que no ha fet ningú fins ara, seria ja tot un èxit per aquesta nova aventura.

Dues de les darreres expedicions que han provat el K2 hivernal van ser el passat 2019 l’encapçalada per l’alpinista basc Alex Txikon, i una altra amb els rusos Artem Braun y Vassily Pivtsov.

La història dels intents al K2 hivernal la van iniciar l’any 1988 la primera expedició que va estar liderada per l’alpinista polonès Andrzej Zawada. Fins ara uns altres grans alpinistes polonesos com són Krzysztof Wielicki y Leszek Cichy,  són els que han aconseguit arribar fins al Camp 3.

Un any amb canvis obligats

Sergi Mingote ha vist com aquest 2020 i com ha passat a la gran majoria del planeta, els projectes anaven canviant. El de Parets va haver d’interrompre el seu projecte de 14 x 1000 en què pretenia escalar els 14 cims de més de 8000m, sense oxigen suplementari, en uns 1000 dies.

Ho va fer després d’un fantàstic inici, en el que va aconseguir ascendir 7 vuitmils: Broad Peak, K2, Manaslu, Lhotse, Nanga Parbat, Gasherbrum II i Dhaulagiri, entre el 16 de juliol del 2018, i el 3 d’octubre de 2019.

Un cop ajornat aquest projecte Mingote va iniciar la seva Olympic Route que el va portar a assolir diferents cims europeus en la ruta que va unir Barcelona i l’Olimp.

En acabar aquest projecte, la seva intenció era tornar durant la temporada de tardor al Nepal i intentar escalar dos pics de 8000m. Però una vegada més la situació derivada per la COVID 19 va impedir realitzar-ho.

Mingote ha explicat que “La prolongació en el temps d’aquesta greu crisi sanitària i el coneixement, a través del freqüent i afectuós contacte que mantinc amb els nombrosos amics que tinc al Nepal i Pakistan després de tants anys, em feien coneixedor de la difícil situació que estaven travessant davant el total i absolut atur laboral de les empreses dedicades al turisme de muntanya”.

Un proposta que no podia rebutjar

Sergi Mingote ha remarcat que al començar aquest 2020 en cap cas hauria pensat de poder entrar en un projecte com el de fer el K2 hivernal però que quan va sortir l’oportunitat no podia rebutjar-la “Estàvem ultimant les gestions i ajustant dates, la manera de fer l’enviament i com transportar-lo a la seva destinació final pel projecte d’Onat Foundation i  vaig rebre la invitació de Dawa Sherpa per unir-me al seu projecte, coliderant l’expedició d’hivern al K2. No vull amagar que rebre la seva proposició és una gran temptació per a qualsevol alpinista, un projecte amb què sempre somies”.

El fet de fer alguna cosa que mai ningú ha aconseguit és una motivació més per Mingote “Estar al Karakorum a l’hivern i la possibilitat d’intentar fer el que potser sigui l’últim gran repte d’hivern en els pics de 8000m va ser una cosa que no se me n’anava del cap. Però hi havia molts factors a tenir en compte: econòmics, familiars, solidaris (no volíem renunciar al projecte d’ajuda que teníem en marxa i combinar-ho amb el K2 era molt complicat).”

Mingote marxarà cap al Pakistà el pròxim 19 de novembre per intentar aquest nou repte.