FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 05/11/2019

Rut Casas, segona al primer Campionat d’overall d’escalada

Escalada esportiva Escalada

Sis dies de competició a la sala Rocópolis (Navarra) han estat necessaris per decidir els nous campions d’Espanya d’Escalada amb la mirada posada als Jocs Olímpics d’Estiu de Tokio 2020. Del dimarts 29 d’octubre al 3 de novembre, s’ha disputat el Campionat de Bloc, el Campionat de Dificultat, el Campionat de Velocitat i la final overall d’aquests, que és com funcionarà la major cita internacional a la capital nipona. Aquestes han estat les primeres finals overall d’escalada de la Península Ibèrica.

A la final overall arribaven els 6 millors escaladors i escaladores resultants després de disputar les tres modalitats per separat. Entre ells hi havia les catalanes Rut Casas (Grup Excursionista Manlleu), Maria Benach (Centre Muntanyenc Sant Llorenç), Aida Torres (Centre Excursionista Torelló) i Helena Alemán (Centre Muntanyenc Sant Llorenç) en categoria femenina i Héctor Bazán (Grup Excursionista Manlleu) en masculina.

Una victòria en bloc i una segona posició en velocitat, sumada al sisè lloc en dificultat, van ser suficients perquè Rut Casas aconseguís pujar al segon calaix del podi de l’overall, acompanyada per la madrilenya Ana Belén Argudo, primera, i Antí Freitas, de la federació extremenya. El nivell va ser alt i les proves van estar molt disputades. La final de velocitat va deixar a les portes del podi a Héctor Bazán i Aida Torres, que es van haver de conformar amb una quarta posició. L’única catalana que va sumar podi va ser Rut Casas amb una segona posició. Pel que fa a bloc, el subcampió juvenil d’Europa, Héctor Bazán, aquí sí que aconseguia una segona posició, encadenant 2 dels 3 blocs. Rut Casas i Aida Torres van poder resoldre tots els blocs i van sumar una primera i tercera posició. En dificultat, només Maria Benach com a catalana va poder pujar al podi, amb una segon lloc.

Podi femení del primer Campionat d’overall d’escalada

Els catalans també s’imposen als Campionats de cada modalitat

Els escaladors i escaladores catalans també van aconseguir brillar als campionats de les tres modalitats. Pel que fa a velocitat, Héctor Bazán i Rut Casas aconseguien un segon lloc i Aida Torres un tercer. En sub20, els joves del CTEECGuillem Monsech (Club Excursionista Alpicat) i Alba Pelfort (Club Excursionista Uecanoia) feien tercer i segona respectivament. Clara Martínez i Lau Macià (Club Excursionista Esparreguera) quedaven segons en sub18 i sub14 respectivament.

Rut Casas feia una brillant actuació al Campionat de Bloc, sent la millor en resoldre 3 dels 4 blocs, bonus a TOP inclòs al quart. En sub20, Guillen Monsech i Alba Pelfort tornave a pujar al podi amb una segona posició. En sub18 qui va destacar va ser Pere Borrell (Unió Excursionista de Sabadell) i Joel Codina (Club Excursionista Madteam), primer i tercer. Finalment, els germans Macià van aconseguir pujar els dos al podi en les seves respectives categories. Lluc Macià primer en sub16 i Lau Macià (Club Excursionista Esparreguera) tercer en sub14.

En velocitat, Helena Alemán era l’única catalana que aconseguia pujar al podi absolut, amb una tercera posició. En categories juvenils s’aconseguien diverses victòries. En sub20, Guillem Monsech aconseguia un segon lloc i Alba Pelfort i Laura Pellicer, feien segona i tercera respectivament. En sub18 també s’aconseguien 3 podis: Joel Codina i Pere Borrell, primer i segon, i Carla Martínez, primera. En sub16, tres podis més: Gal·la Pérez, primera i Lluc Macià Ian Davis segon i tercer. Finalment, Lau Macià i Raül Escribano feien primer i segon en categoria sub14.

Rut Casas i Aida Torres van pujar al podi del Campionat espanyol d’escalada de velocitat

Récord de participació al Campionat d’Espanya de Paraescalada

Vint paraescaladors arribaven a la final del Campionat d’Espanya de Paraescalada. En categoria AL2 (falta d’una cama), una de les més disputades, Albert Guardia lluitava per aconseguir una tercera posició en una final ajustadíssima. En AU1 (dos braços afectats o un amputat des de l’espatlla), només dos participants es disputaven el podi, on el català Eloi Vila va quedar segon. En AU2 (falta d’un braç), la catalana Georgina Segarra encadenava una de las vies de semifinal però sense sort a la via de la final. I, finalment, en RP2 (moviment perjudicat a l’espatllat, d’espatlla a colze i esquena), el català Marc Puig acabava segon.

Albert Guardia durant el campionat