FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 31/07/2019

Primera fornada de monitors de marxa aquàtica, formació pionera a Catalunya

Marxa aquàtica

La primera fornada de monitors de marxa aquàtica torna a casa després d’un curs de quatre dies a Salou. Del 25 al 28 de juliol, divuit participants s’han estat formant entorn d’aquesta disciplina, setze per part de la FEEC i dos que provenien de la Federació Andalusa de Muntanyisme. Tot això a càrrec de tres instructors de la Federació Francesa de Senderisme, Alain, Buffard, Jean Escudero i Sophie Chipon.

Aquest curs, organitzat per la FEEC, és una formació pionera a Catalunya i a l’Estat espanyol, sent aquesta la primera promoció de monitors de marxa aquàtica que hi ha al país. Per part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, hi ha hagut una important representació de la Junta Directiva. Entre ells hi havia el president de la federació, Jordi Merino; el vicepresident primer, Josep Casanovas; el responsable del Comitè de seguretat, Josep M. Silvestre; la coordinadora dels comitès tècnics, Txell Soler, i el coordinador dels Centres de Tecnificació, Marcial Alemán. Per part de la Federació andalusa també hi havia el seu vicepresident, José Miguel Garcia.

El camp base ha estat el Club Nàutic de Salou, situat al port de Salou. Els participants dividien els dies en sessions pràctiques a la platja i altres de teòriques. A nivell pràctic s’ha estat treballant el pas de marxador aquàtic a mans nues, tècniques amb rems i plaquetes i altres tècniques de seguretat. A nivell teòric s’han treballat diferents enfocaments de la marxa aquàtica, la postura, els perills i la seguretat d’un grup que practica aquesta disciplina i la competició d’aquesta (organització, estratègies…).

Què és la marxa aquàtica?

La Marxa Aquàtica va néixer el 2005 a la costa del nord de França i va ser desenvolupada per un entrenador professional de rem, buscant una activitat muscular i d’enfortiment cardiovascular sense traumatismes articulars. Es tracta d’una activitat física que consisteix a caminar en el medi aquàtic, preferiblement el mar, amb una profunditat dins l’aigua entre el melic i les aixelles (immersió mínima per sobre de la cintura) amb i sense rem. Es practica tot l’any en rutes prèviament identificades i paral·lelament a la costa. Les sessions, que poden durar entre 1 h i 1h 30’, tenen lloc a platges de sorra, sense grans obstacles ni riscos.