La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, Picurt 2014, se celebra del 24 al 28 de juny, amb més de cinquanta projeccions que s’hi exhibiran a la carpa del poble d’Artedó i en diferents espais a la Seu d’Urgell. En aquesta vuitena edició, Picurt presenta el documental de producció pròpia “Agustí”, amb la direcció i el guió d’Albert Galindo, el qual fa una aposta a favor de la ramaderia i de les petites explotacions, que té com a fil conductor un nen de 13 anys que es mostra com “un petit heroi en un món d’adults”.
Inauguració als Cinemes Guiu
La Mostra de Cinema de Muntanya Picurt preveu la projecció d’unes 50 pel·lícules, entre curts i documentals de diferents països, repartits en deu seccions diferents: Dona i mutanya, Cinema recuperat, Pirineus, Ecologia, Joves creadors, Producció pròpia, Muntanya i esports, Altres muntanyes i Petita muntanya.
L’acte inaugural tindrà lloc als Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell, el 24 de juny a les 7 de la tarda, amb la projecció de “Rèquiem por un campesino español” del director pirinenc, veí d’Organyà, Francesc Betriu. Aquella mateixa nit també s’hi projectaran diferents documentals esportius de personatges de renom, com ara el parapentista Horacio Llorens, que tot sovint s’entrena a Organyà, així com alguns dels màxims exponents del Salt Base, David Fusté i, més recentment, Mireia Miró que, després de retirar-se de l’alta competició d’esquí de muntanya, també practica aquesta disciplina.
Homenatge a Betriu i recordatori a Porter
El cineasta pirinenc Francesc Betriu és l’homenatjat aquest any per la seva trajectòria, en un acte que tindrà lloc a la carpa d’Artedó el dissabte 28 de juny. Betriu va conseguir els seus millors èxits als anys 80 amb la pel·lícula “Réquiem por un campesino español” i amb l’adaptació de la obra de Mercè Rododera “La plaça del Diamant”. Aquest any també es realitza un recordatori al barceloní Miquel Porter i Moix que, en el desé aniversari de la seva mort, va ser el primer director de la Filmoteca de Catalunya.
Picurt, és un festival únic, d’antropologia social i etnogràfica, que busca transmetre la vida i els valors que es desprenen de les persones que viuen a les muntanyes. A través d’aquest festival s’explica l’evolució dels paisatges, el cicle vital de la vida a les muntanyes, l’economia, la cultura, el patrimoni, els esports i tot allò que es pot realcionar amb la muntanya. Tots els curts o documentals que participen en el festival tenen una relació directa amb la muntanya sigui o no dels Pirineus.