FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 24/10/2017

Perú: Aventura i turisme

Societat

La Serralada dels Andes és la cadena de muntanyes més llarga del planeta i travessa el territori de Perú de forma gairebé vertical. És precisament aquesta presència tel·lúrica la que ha determinat, des de temps mil·lenaris, els variats ecosistemes i paisatges entre els quals es troben els dotze llocs declarats com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquestes característiques converteixen al país en un gran destí d’aventura.

No només hi ha costa, serra i selva a Perú: la serralada divideix el país en vuit pisos altitudinals i la gran riquesa natural dels seus territoris està composta per rierols, rius, llacs, cascades, valls i boscos. Un paisatge divers amb fauna i flora integrades en cada paisatge, en cada clima i en cada geografia. Això s’estén des del Santuari Històric del Machu Pichu i els seus senders de trekking que travessen muntanyes verdes pels traços d’antics camins inques, els rius sinuosos de la selva amazònica que s’internen en els atapeïts boscos, les ràpides lleres dels rius per descendir en caiac, les badies de la Reserva Nacional de Paracas i els seus vents indomables per practicar esports nàutics, els cims nevats d’Ancash que són recompenses per a l’alpinisme internacional, i arriben fins als canyons del Colca a Arequipa, perfectes per contemplar el vol de còndors.

Aquesta mateixa geografia que possibilita la biodiversitat de climes i paisatges, també facilita el creixement i el cultiu de saludables aliments naturals que doten d’una riquesa alimentària específica a cada regió del país: súper productes com la quinoa, la kiwicha, el sacha inchi i la maca; fruites com la lúcuma, la xirimoia i l’aguaymanto; vegetals com l’espàrrec.

Perú és un destí perfecte per escriure nous relats de viatges al llarg dels seus 2.250 quilòmetres de costa. Des de l’oceà Pacífic fins al nevat Huascarán (arriba als 6.768 msnm), passant per les frondoses selves, les seves platges i badies de clima tropical fins al fred més sec de les seves puntes i altiplans, entre boscos humits, en llacunes d’origen glacial a la llera de pics escarpats o al Titicaca, el llac navegable més alt del món.

Algunes de les activitats que es realitzen a les diferents zones de Perú són: busseig, pesca esportiva, caiac, parapent, ciclisme, windsurf i sandboard a Paracas (Ica); rafting, caiac, ziplining a la vall i el canó a Colca (Arequipa); andinisme, trekking i observació d’aus a Huayhuash (Ancash); trekking i observació de flora i fauna a Kuélap (Amazones); caminades, caiac, pesca de piranyes, pàdel i canopy al riu Amazones (Loreto) i trekking als Andes a Choquequirao (Cusco), aquest últim escollit el millor destí a la llista ‘Best in Travel 2017’ de la guia Lonely Planet.

A Perú hi ha 65 àrees naturals protegides per l’Estat, ideals per al turisme sostenible: des de parcs, santuaris nacionals i històrics i bosc de protecció fins a refugis de vida silvestre. La biodiversitat és el pilar sobre el que giren aquestes més de 14 milions d’hectàrees protegides. A més existeixen més de 357 mil hectàrees de territori protegit per iniciatives particulars, entre famílies, comunitats i diferents organitzacions.

En aquest sentit, des de l’Associació Peruana de Turisme d’Aventura i Ecoturisme Especialitzat (APTAE) es difon, es promou i es fomenta el turisme sostenible al país. Una sostenibilitat basada en tres pilars: ambiental, sociocultural i socioeconòmic. Dins dels objectius per buscar un turisme compromès, s’impulsen projectes de responsabilitat social i ambiental, comerç just i reforestació, a més de fomentar una filosofia sostenible amb experiències reals, segures i de qualitat.

Participa aquí en el sorteig d’un viatge a Perú