Notícies - 22/02/2021
Pere Rullan: “És necessari el retorn de les competicions. L’esport a l’aire lliure és segur”
L’anunci per part del Govern català del retorn de les activitats competitives a Catalunya va ser rebut com un respir, un crit d’esperança després de mesos sense competició federativa. Ens hem de remuntar al passat 4 d’octubre, amb la celebració del Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica per poder trobar l’última prova que es va poder celebrar amb certa normalitat dins d’un calendari pràcticament desert l’última temporada.
Amb la temporada d’esquí ja pràcticament perduda, la propera prova prevista possiblement coincideixi amb l’inici de la renovada Copa Catalana de Curses per Muntanya, prevista pel 21 de març a Paüls.
De la tornada de la competició parlem amb Pere Rullan, director tècnic del CTCMC i màxim responsable de la Selecció Catalana de curses per muntanya:
Un retorn ben esperat… Per fi una bona notícia!
Crec que era necessari. El nostre esport és a l’aire lliure i amb els protocols que ja tenim desenvolupats és una activitat segura. Serà un plus pels federats per a que puguin entrenar i competir. Hi ha gent que se li estava fent molt llarga la temporada.
Fins ara només es podien celebrar competicions estatals i internacionals a casa nostra, com el passat campionat d’Espanya d’esquí de muntanya celebrat a Boí. Una situació un tant inversemblant…
Era una situació incoherent. No tenia sentit fer uns campionats estatals a casa nostra, amb gent de fora i no poguessim fer les nostres competicions. Com he dit abans, el risc de contagi és pràcticament inexistent en el nostre esport i s’ha demostrat que és segur. Al final hem de potenciar l’esport. S’ha demostrat que el nostre esport a l’aire lliure és segur.
El retorn de les competicions serà un plus per a tots els federats.
Tot i els protocols sanitaris establerts a les competicions, creus que la vacuna per la COVID-19 serà la solució definitiva per tornar a la normalitat?
No sóc cap especialista per contestar això… la vacuna pot ser una solució però fins que no estiguem tots vacunats no sabem el que passarà. A opinió personal i totalment subjectiva, crec que això ens acompanyarà un any més. La mascareta no ens la treurem durant un temps. Serà un mal menor.
La FEEC enguany aposta per una Copa Catalana de curses per muntanya molt més atractiva i espectacular, amb algunes de les millors proves de casa nostra. Què et sembla aquest canvi?
Veig un canvi molt positiu. La FEEC ha donat un pas endavant en proactivitat i anar a buscar proves atractives, sense desmerèixer les que ja hi formaven part. Hem d’anar a buscar una riquesa, un espectacle en les curses per muntanya. Això no vol dir que sempre hagin de ser les mateixes. Per sort tenim un gran nombre de curses a Catalunya que són molt importants i tenen molt bona organització.
Les novetats en el format, com les classificacions actualitzades al minut, serà un plus enriquidor tant pels esportistes com pels mitjans de comunicació. A més, tenim la sort de comptar amb un campionat nacional força espectacular a l’Olla de Núria, i amb la retransmissió de TV3 sumarà en visibilitat i notorietat.
El canvi de tendència de la Copa Catalana farà guanyar en atractiu, espectacularitat i visibilitat.
Amb les proves internacionals agafades amb pinces i un futur incert, com enfoqueu la temporada a la Selecció Catalana?
L’idea és comptar amb una riquesa de corredors i fer un calendari amb les proves que sabem que es faran. És poc viable plantejar-se quelcom lluny sense saber del cert si es podran fer. Volem donar oportunitat a nivell internacional al més joves, que ja l’any passat van demostrar la seva qualitat i que poden fer-ho força bé.
Començarem a l’abril amb la primera prova de la Copa d’Espanya FEDME i els campionats estatals al maig. Si podem viatjar l’idea és competir a la copa del món en proves de qualitat com Comapedrosa, Zermatt, Matheysins o Livigno. Anirem decidint sobre la marxa. Les ganes hi són.
Per últim, com ha estat la preparació física i psicològica per part dels esportistes del Centre de Tecnificació?
En general tots tenen ganes de competir i aquest període d’inactivitat els ha afectat en major o menor mesura. Són nois pacients i hem anat gestionant la motivació amb algun entrenament extra. Abans de competir a les proves estatals es podran foguejar a la copa catalana per a que puguin anar agafant ritme. Tenen ganes de demostrar la seva qualitat i també amb l’esperança de classificar-se pels mundials juniors que esperem es puguin fer.
Per parlar d’aquesta temàtica, la FEEC prepara un webinar força interessant el proper 2 de març a les 20h. La ponència, a càrrec del mateix Pere Rullan i pel Dr. Saül Alcaraz Garcia, Doctor en Psicologia de l’Esport i Salut, es podrà visualitzar en directe a través del compte de Youtube de la FEEC i quedarà enregistrat per poder-lo visualitzar posteriorment en aquesta plataforma.