FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat Soler i Quino Hernàndez - FEEC
Foto: Pat Soler i Quino Hernàndez - FEEC

Notícies - 02/06/2024

Júlia Benach i Pau Galofré, campions a la Golem Blanes

Escalada esportiva Escalada

Cap de setmana de competició a Golem Blanes, epicentre de l’escalada esportiva amb el Campionat de Catalunya d’Escalada en corda.

Aquest cap de setmana, la Sala Golem de Blanes s’ha convertit en el punt neuràlgic de l’escalada de competició amb la celebració del Campionat de Catalunya d’Escalada de dificultat.

Un total de 130 escaladors i paraescaladors s’han donat cita en aquest esdeveniment, que ha comptat amb dues jornades de competició. El dissabte va ser el torn de les categories sub 12, sub 14, sub 16, sub 18 i veterans, mentre que el diumenge es va reservar pels absoluts i paraescaladors.

Les vies, equipades per Félix Obradó, Christian Gutiérrez, Sergio Núñez i David Gambús, van desafiar els escaladors amb una varietat de dificultats especialment físiques però també gestuals, molt exigents i en la que ha estat difícil veure TOPS. Les vies en posat a prova totes les  habilitats dels participants, en un campionat molt disputat fins al final.

Júlia Benach (Centre Muntanyenc Sant Llorenç), la petita de les germanes Benach, ha brodat la competició catalana passant com a primera la ronda de final i aconseguint resoldre la via de la final, fent l’únic TOP de les finals en un pegue perfecte. Emily Pescetto (Centre Muntanyenc Sant Llorenç) s’ha quedat molt a prop, caient al tocar la presa del TOP. Maria Benach(Centre Muntanyenc Sant Llorenç), campiona el 2023, passa el relleu a la seva germana petita però es manté al podi amb una tercera posició.

 

 

Pau Galofré s’ha imposat a la final masculina. Ha estat l’únic competidor en resoldre una de les vies de la classificatòria. El del CCT21 i escalador habitual de la Sala Golem, s’ha fet amb la victòria caient en l’últim moviment de la via. Ha estat l’únic escalador en arribar a aquest moviment en una jornada d’escalada en què cap via ha baixat del vuitè grau. Joel Codina del CCT21 ha estat la plata del Campionat. Lluc Macià (Club Excursionista Esparreguera), campió el 2023, s’ha penjat la medalla de bronze.

 

Els paraescaladors han pogut escalar tres vies, dues classificatòries i una final, adaptades a la seva categoria.

 

El campionat de Paraescalada ha comptat amb un total de sis participants, un de cada categoria diferent. Maria Ona Miró (Cordada Associació Excursionista) s’ha estrenat en competició en la categoria B3 fent una bona competició. Eloi Vila (Club Esportiu 2×2 Santpedor) de la AU1 ha estat molt a prop d’encadenar les tres propostes, especialment la via de la final, caient al tram final de placa després de superar una primera amb diedre i més desplomada. Júlia Castelló (CCT21) de la AL1 també ha escalat molts metres, arribant a fer TOP a la segona via de classificatòria. Albert Guardia, campió del món en categoria AL2 el 2016, també s’ha anotat un TOP a la classificatòria. Sheila Racaj (CCT21) deixa constància de la seva progressió durant l’últim any brodant les dues vies de la classificatòria. Anther Frigola (CE Madteam) ha fet un ple amb tres TOPS a les tres vies proposades, firmant l’únic TOP en paraclimbing de les finals.

El Campionat es va tancar amb la entrega de premis per part de Jordi Merino, President de la FEEC i Txell Soler, del Comité d’escalada esportiva de la FEEC.

 

La jornada de dissabte va començar d’hora amb les categories més joves. En la categoria sub 12 i sub 14, el nivell competitiu és cada cop més alt gràcies a l’excel·lent tasca dels equips i del CTEEC.

 

En la sub 12 femenina, una secció de preses romes va ser clau per a resoldre la proposta dels equipadors. Aquesta categoria va ser molt ajustada tant a la classificatòria com a la final, amb Bruna Gil del Grup Excursionista de Gràcia aconseguint la victòria. La plata i el bronze van ser per a Asha Antequera i Mariona Esteve, ambdues del CCT21. En la sub 12 masculina, no es va veure cap TOP a la final. Pep Domènech del CCT21 es va proclamar guanyador, seguit per Martí Vidal del Club Excursionista Garrigues Altes amb la plata, i Roc D’Jesus del CCT21 amb el bronze.

La categoria sub 14 masculina va ser molt disputada, amb una sortida a sostre amb regletes. L’andorrà Nico Taulats va ser el guanyador de la prova, mentre que el català Joan Alejandro del CCT21 es va penjar la medalla d’or i el títol de Campió de Catalunya en la seva categoria. La tercera plaça es va decidir recorrent a la classificatòria, amb Hector Moreno del GE Manlleu obtenint la plata i Jan López del Sabadell quedant tercer. En la sub 14 femenina, Ivet Clusa del Sabadell va ser la guanyadora, seguida per Mónica Jauset del CCT21 amb la plata, i Eva Munill completant el podi.

En la sub 16 masculina, hi va haver sorpreses amb la divergència en la resolució de la via. Alguns escaladors van optar per aprofitar l’escalada en diedre que anava pel lateral, i sembla que aquesta estratègia va ser una bona opció per a Bernat Munné del Mad Team, que, tot i no aconseguir un TOP, va arribar pràcticament fins a l’última xapa. Jan Molist, del CCT21, que va passar primer a la ronda sent l’únic en resoldre les classificatòries amb dos TOPS, va optar per seguir la línia de xapes. Tan sols un plus el va separar de la victòria. Biel Sierra, de l’equip CCT21, es va emportar el bronze.

En la sub 16 femenina, l’únic TOP va ser obra d’Aina Vila del CCT21 en una via que començava amb regletes per canviar cap a romos amb mans molt petites per atacar el TOP. Maia Martínez del Gràcia i Abril Farrús van completar el podi.

A la sub 18 el gran guanyador va ser Alexandre Calonne (Madteam), el millor a les dues vies de classificació. Iván Siruela del CCT21 i Jacob Saura de la Unió Excursionista de Sabadell han completat el podi. L’escalada tranquil·la de la Josefa González del CCT21 la va fer guanyadora de la categoria sub 18 en una via amb una característica sortida a sostre amb unes regletes exigents i una via que un cop més es va quedar sense TOPS. Elena Casas, del CCT21, es va quedar a un moviment del TOP. Finalment, la plata del campionat. Mar Capdevila del Manlleu ha tancat el podi de la sub 18.

El podi de veterans s’ha resolt sense TOPS en una competició amb els vols més espectaculars i una competició de les més ajustades entre Efraín D’Jesus del CCT21 i Víctor Baño del Madteam. Xavi Andreu del Sant Llorenç ha estat el bronze.

El proper cap de setmana de Competició d’escalada a catalunya serà a la tornada de les vacances d’estiu, el 7 i 8 de setembre a Sharma Climbing Gavà amb el Campionat de Catalunya de Bloc i de Velocitat.

 

Més fotos del Campionat