FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Òscar Cadiach decideix retirar-se a 22 metres de coronar el Broad Peak, però no es descarta un segon atac | FEEC

Notícies - 24/07/2014

Òscar Cadiach decideix retirar-se a 22 metres de coronar el Broad Peak, però no es descarta un segon atac

Alpinisme

L’alpinista i guia de muntanya Òscar Cadiach acaba d’arribar a l’avantcim del Broad Peak, al Pakistan, assolint els 8.025 metres, però no pot conquerir el cim (8.047 m). L’expedició de Cadiach ha hagut de prendre la decisió de retirar-se perquè el temps no els era favorable i davant els 60 minuts de recorregut que encara els quedaven fins al cim principal, la seguretat de l’equip humà ha primat. Coronant aquest cim, Cadiach es convertiria en el primer català que assoleix els “catorze vuit mils” principals del planeta i, amb 61 anys d’edat, també en l’alpinista més gran en fer-ho.

El tarragoní, del Club Alpí K2, ha anat acompanyat de la metgessa Anna Pujol, del Centre Excursionista Pontsicà; Joan Marc Flores, del Centre Excursionista de Santa Perpètua; i Oriol Ribas, del Club Esportiu Universitari Enginyers de Telecos, que ha decidit provar cim en solitari. El seu company Jesus Morales, president de la Unió Excursionista Catalunya d’Horta, ha fet cim avui les 6.14 hores. Cadiach i l’equip estan tornant al Camp 3, i no es descarta que pugui tornar a intentar l’atac al cim abans que s’acabi la setmana, ja que la treva meteorològica durarà fins el diumenge 27 de juliol.

Treball d’equip per a un gran projecte

L’equip de l’expedició de Cadiach va arribar al Camp 3 el passat dia 12 de juliol, i s’han fet tres campaments, l’últim, el C3, a 7.300 metres d’alçada, per tal d’obrir traça fins al coll i després fer cim. Una expedició polonesa va fer cim ahir al matí, deixant així la ruta més neta per als catalans, que ahir van estar instal·lant les cordes fixes fins al Camp 3, on han estat esperant abans de provar cim. Ara mateix, al Camp 2, a uns 6.000 metres, hi ha el tarragoní Ritchie Fernández i Xavi Santos, també del Club Alpí K2, i Carlos Garranzo, que baixaran cap al Camp 1. Al Camp Base hi ha Jordi Cardona, del Centre Excursionista de Santa Perpètua, que és qui es comunica amb l’equip de seguiment a Catalunya, a través de telèfon via satèl·lit.

L’ascensió al Broad Peak forma part del seu projecte “14+1×8.000 Himalayan Challenge“, on s’ha centrat en assolir els “catorze vuit mils del planeta” i del que li queda superar el repte de la Gran Travessa de la Via Làctia, pel Nepal i el Tibet.