“Ha estat una història de supervivència”, comentava Núria Picas (Mountain Runners Berguedà) en una conferència a la seu del RACC. La muntanyenca va ser convidada per explicar, en primera persona, la seva aventura al Makalu (8.481 m) després de només 4 dies d’arribar a Catalunya.
L’alpinista va haver d’abandonar l’ascensió al que havia de ser el seu primer vuit mil als 7.900 m per uns forts dolors al pit. “Pensava que tenia un atac de cor”, deia. “Tot va anar a una gran velocitat. A les 6 de la tarda estava perfectament i a les 12 de la nit estava agonitzant. És el que en diuen la zona de la mort, a partir de 7.500 metres, qualsevol problema és una muntanya”.
Picas es va aixecar a les 12 de la nit per atacar el cim des del C4 amb un fort dolor al cor. Va decidir continuar amunt pensant-se que era flato però cada vegada el dolor era més intens i no podia seguir. El seu company d’expedició, Xavier Batriu, havia sortit una estona abans i, quan ja es disposava a atrapar-lo, es va quedar sense forces i va haver de girar, sense poder avisar-lo. “És una decisió molt dura, però a només 6 hores per trepitjar el cim, m’adono que estic posant la meva salut molt en perill”.
Va arribar a la tenda del C4 amb la sensació de tenir un infart, i aquí va pensar en els seus fills, estava convençuda que no se’n sortia. Si s’estirava s’ofegava, així que va pensar que la millor opció era perdre alçada. L’operació es va repetir a cada camp, l’impediment de poder estirar-se a la tenda va ser la sort que la va salvar.
Del C3 al C2 hi ha una seqüència de ràpels bastant importants, “no tenia la força per passar la corda pel davallador, els vaig fer tots amb les mans. Per sort no vaig caure”. A les 9 del matí arribava al Camp Base Avançat, on va poder avisar el seu equip. “És el mateix que tracta el Kilian Jornet, aquells dies estava distret el Jordi, amb el Kilian provant l’Everest i jo que estava mig morta al Makalu”. D’allà la van portar amb helicòpter a l’Hospital Norvic de Katmandú, on li van diagnosticar pneumònia.
Tot i les situacions límits que va viure la Núria durant el seu ascens al Makalu, la necessitat que tenia de tocar de peus a terra en tot moment la van ajudar a escriure un bon final a aquesta experiència.
Picas va assegurar també que no tornarà al Makalu: “La muntanya m’ha donat massa senyals per no tornar-hi”, va dir Picas que amb un somriure va deixar clar que tenim muntanyes molt més a prop on gaudeix més.
Els nous avantatges del carnet federatiu de la FEEC
Sota el títol, ‘Fem la muntanya més segura’, l’acte també va servir per explicar els nous avantatges del carnet federatiu de la FEEC d’enguany. El seu president, Jordi Merdino, va fer un repàs dels punts més importants que conformen la FEEC abans de les intervencions dels representants de l’asseguradora Agrupació (Grup Credit Mutuel), Joaquín López, Carme Andreu, i Laia Herrera. Aquests van detallar la pòlissa d’Accidents Col·lectiva que s’ofereix als federats i van presentar els nous avantatges dels que podran gaudir aquests amb la contractació d’una assegurança de llar pensada per a ells. A partir d’aquest dijous es coneixeran més detalls exclusius per als Federats de la FEEC.
Yolanda Fernández, directora mèdica especialista en Medicina de l’esport i emergència dels Serveis mèdics del RACC, va exposar en detall el cas real d’un pacient que va haver de ser rescatat i el seguiment que se’n va fer.
L’acte va ser presidit pel mateix president del RACC, Josep Mateu, que en la seva intervenció va voler destacar el paper que juga la companyia en els rescats de muntanya.