FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 11/03/2016

Nou web amb el mapa dels punts de cobertura del 112 a la muntanya i els principals senders

El conseller d’Interior, Jordi Jané; el director del CAT112, Federic Adan, i el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino, han presentat aquest matí un web amb el mapa de les zones de muntanya des d’on es pot contactar amb el telèfon d’emergències 112, i amb la cobertura mòbil que hi ha a tot Catalunya. Aquesta nova eina neix del treball conjunt que duen a terme el Departament d’Interior a través del CAT112, la FEEC i altres entitats.

A la presentació, que ha tingut lloc a la sala d’actes dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, també s’ha signat el conveni que preveu ampliar la instal·lació de senyals que indiquin els punts des dels quals hi ha cobertura per trucar al telèfon d’emergències 112 al llarg de la xarxa de senders de Catalunya i als refugis guardats de la FEEC.

Cobertura del telèfon d’emergències 112

Gràcies a aquest mapa de cobertura del 112, es poden planificar excursions que passin per les zones on hi ha pals del CAT112 i prevenir que, en cas de necessitat, no puguem avisar els cossos d’emergències. A Catalunya, en un 25% aproximat del territori no hi ha cobertura de telefonia mòbil de cap mena. Per trucar al telèfon d’emergències 112 des d’un telèfon mòbil, cal que al lloc on ens trobem hi hagi cobertura d’alguna companyia, encara que no sigui la que tenim contractada.

En aquest mateix mapa es poden consultar els refugis de muntanya federats des dels quals es pot contactar amb el 112, ja sigui perquè disposen de cobertura o bé perquè el guarda disposa d’un telèfon via satèl·lit. Als refugis amb cobertura hi ha una placa amb un número de matrícula i indicant aquest número a l’operador del CAT112 aquest sabrà on es troba exactament la persona que truca.

Senyalització als refugis i senders

A partir d’ara, la FEEC s’encarregarà de la senyalització dels refugis i dels pals de cobertura i participarà en la difusió d’aquests elements, així com en la divulgació de l’aplicació gratuïta per a telèfon mòbil, My112, que permet geolocalitzar al moment ciutadans en situacions d’emergència. Per part del CAT112, el projecte preveu instal·lar els senyals als principals senders de Gran Recorregut (GR) que creuen Catalunya, ubicats en Parcs Naturals on hi ha zones sense cobertura de cap tipus o dèbil.

Fins ara, s’han instal·lat senyals al Patronat de la Muntanya de Montserrat (maig 2012) i al Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa (març 2014). En el mateix sentit, el Cat112 té signats convenis amb les Diputacions de Barcelona (novembre 2012) i Girona (desembre 2015) pel que fa als parcs naturals que en depenen d’aquestes diputacions i un altre amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà (novembre 2012) pel que fa al GR 175 que passa per la Ruta del Císter.