FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 22/08/2019

Mountain Wilderness defensarà la creació d’un Parc Nacional a la vall del Swat

Alpinisme

Una expedició amb 24 escaladors i senderistes de diferents nacionalitats viatgen a la regió del Swat amb l’objectiu d’identificar rutes que sovint encara són completament desconegudes. Ho fan amb el repte de millorar la cartografia actual per portar endavant un projecte ambiciós encapçalat per Mountain Wilderness International per convertir la zona del Swat (Pakistan) en Parc Nacional protegit.

L’expedició farà també el cim verge del Thalo Zom (6.050m) una de les muntanyes més emblemàtiques de la zona, amb la intenció de demostrar també el potencial alpinístic de la zona.

El Swat és una fascinant regió de muntanya del Pakistan, fàcilment accessible des de les grans ciutats de la plana i, per aquest motiu, exposada al risc de creixement desordenat d’un turisme bàsicament agressiu i irrespectuós.

Imatge de la zona del Swat Foto:Travel Jumia

Mountain Wilderness International (MWI) creu que l’única manera de preservar la preciosa integritat d’aquestes valls de bellesa màgica radica en la creació d’un parc nacional. La ruta pensada per arribar-hi passa per quatre passos; la formació d’un grup de joves locals com a guies de muntanya fiables, que puguin realitzar les rutes i al mateix temps, treballar amb MWI per elaborar una guia de senderisme i alpinisme de les muntanyes de la zona. Al setembre de 2018, l’Asian Desk va realitzar aquest primer pas amb èxit, amb la realització d’un curs de muntanyisme ecològic al qual van participar 21 estudiants locals.

El segon pas que es dibuixa des de MWI és l’exploració i descripció de possibles rutes de trekking i verificació d’aquestes. Amb això es vol mostrar el potencial alpinístic de les principals muntanyes de la zona (de fins a 6.000 metres d’altitud).

Els dos darrers propòsits passen per la disposició dels materials produïts en el punt b) i pel desenvolupament del projecte de “Parc Nacional” que ha de ser aprovat el mateix com també la seva implementació per part del govern del Pakistan.

Cóncep Miró i Jordi Gassiot abans de marxar a l’aeroport del Prat

La FEEC, gràcies al conveni signat amb Mountain Wilderness Catalunya, ha col·laborat en aquesta expedició amb la cessió de tres aparells de localització “spots”, amb dos telèfons satel·litals cedits per l’empresa Verasat i amb el patrocini de material de muntanya per part d’un dels col·laboradors principals de la Federació com és l’empresa nordamericana Columbia Sportswear. En l’expedició hi participen el President de MWI i col·laborador de la junta de la FEEC, Jordi Quera, i dos membres de la junta de la FEEC, Jordi Gassiot i Concep Miró entre altres components.