FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 11/02/2022

Mireia Miró: ‘Ens trobem que hi ha una mica de buit de qui ens agafa el relleu”

Esquí de muntanya Esquí de Muntanya

Mireia Miró (UEC Gràcia) és i ha estat una de les figures claus per entendre l’actual moment de l’esquí de muntanya a Catalunya. Miró va ser la primera catalana en  proclamar-se campiona del món d’Esquí de Muntanya l’any 2011 i és un referent per les actuals generacions joves d’aquest esport.

Aquest Campionat d’Europa d’Esquí de Muntanya que s’està celebrant a Boí Taüll, Mireia Miró, l’està vivint des de l’altra costat de la competició. Ara, amb en Marc Pinsach (UE Cassanenca), Miró és l’encarregada d’acompanyar a les joves promeses de l’esquí de muntanya de la selecció de la FEDME.

Mireia Miró al costat de Jordi Canals i Kilian Jornet.

En una setmana intensa i carregada de competició com aquesta, el paper de Miró i Pinsach, és determinant per la correcte evolució dels més joves a la competició. Els dos fan valer la seva experiència per a poder aconsellar als competidors de categories U20 i U18.

Pinsach, que actualment és tècnic també del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya, i Mireia Miró són en tot moment al costat dels joves medallistes com Maria Costa o Biel Pujol, que han sumat medalles en categories U20 i U18 en aquest europeu.

La barcelonina explicava en una entrevista a la revista Vèrtex 288 que “És important tenir una previsió més enllà de la victòria”, motiu que la porta sempre a treballar molt la part més psicològica de l’alta competició.

Mireia Miró creu que tot i que els més joves arriben amb la lliçó molt ben apresa des dels Centres de Tecnificació, l’experiència acumulada en competició els fa tenir un paper important per aquests esportistes joves. Miró amb un mig somriure diu que “és una de les tasques més fàcils”, ja que la fa amb els coneixements adquirits en tots els seus anys de competició i això fa que per a ells la feina pugui semblar relativament senzilla.

Els joves valoren molt positivament el fet de tenir a referents com Mireia Miró o Marc Pinsach al seu costat i a cada final de cursa una de les imatges més habituals és veure a Miró i Pinsach parlant amb els corredors per a poder analitzar la prova que acaben de realitzar i que segueixen amb intensitat.

 

Cap sènior femenina catalana als europeus

La retirada de noms com els de Mireia Miró, Laura Orgué (UE Urgellenca), Marta Riba (CEPS) o més recentment Clàudia Galícia (CE Cerdanya Skimo Team) , sumat a la propera maternitat de Marta Garcia (CE Cerdanya Skimo Team), han deixat el campionat d’Europa de Boí sense cap representant catalana en categoria sènior.

Miró assegura que el planter puja molt fort i que hi ha esquiadores joves “molt fortes i amb moltes ganes. Els tocarà a elles agafar aquest relleu. Potser hem d’esperar uns anys però acabaran arribant”.

Mireia Miró ha explicat també que segurament la “conciliació de la vida i l’esport es fa més complicat per les dones” i que això pot ser una de les claus per no tenir més projecció a la categoria sènior. Miró diu que no té dades concretes en l’Esquí de Muntanya però que això pot ser un dels elements que marca a l’esport femení d’èlit tingui menys participació que l’esport masculí.