FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 22/04/2022

Llibres de muntanya per aquest Sant Jordi

Cultura

Revista Vèrtex, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya

La Revista Vèrtex ha publicat aquest mes de març-abril el seu número 300. Un número dedicat als esports de muntanya i que la destaca com la revista dedicada a la muntanya més antiga del país. Vèrtex segueix la seva aposta decidida per continuar llegint la muntanya i apropar als federats, federades i lectors el món de la muntanya a Catalunya i a diferents indrets del món.

Si no ets federats de la FEEC pots fer la teva subscripció a Vèrtex al nostre web, on també podràs consultar totes les publicacions en format online.

El guardià de l’Estany Negre, Rosa Maria Bosch (Cossetània, 2022)

Miquel Sánchez és un dels guardes més veterans del Pirineu, si no el que més. Quaranta anys després de la seva arribada al Ventosa i Calvell, la talaia de l’estany Negre, manté la il·lusió intacta per seguir guardant aquest refugi del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en la ruta de la popular travessa dels Carros de Foc. Aquest alpinista, que va formar part de les primeres expedicions catalanes a l’Everest, és testimoni de la constant transformació de la muntanya. Ara, amb la companyia de Belén Ortiz, la coguarda des de fa més de dues dècades, rep cada setmana de la temporada alta centenars d’excursionistes, i sent nostàlgia dels començaments, quan viure aïllat amb vistes al massís del Besiberri era una estimulant aventura.

A peu per Montdeví i altres serres de Ponent, Francesc Antillach i Antonia Ortiz (Cossetània, 2022)

La desconeguda serra de Montdeví, amb els seus singulars plegaments i la visió de les extenses i blavoses làmines d’aigua dels grans embassaments de Santa Anna i de Canelles, formen la imatge més representativa d’aquest territori, que té com a un dels atractius la seva enorme solitud. Caminant sovint per antics camins avui en desús, les pedres en ruïna ens portaran a fer un exercici de memòria per no oblidar el passat d’aquestes terres, en particular les que pertanyen a l’antic terme de Tragó de Noguera. XX Premi Vèrtex.

Catalunya. Excursions a foradades, finestres i ponts naturals, Joan Escalé (Sua Edizioak, 2022)

Guia de trenta rutes per on es recorren una bona colla d’arcades, ponts i foradades que la natura ha anat esculpint amb el temps als massissos de Catalunya. Els guanys de la venda es destinen íntegrament a una ONG que atén els refugiats de la guerra d’Ucraïna.

La felicitat del llop, Paolo Cognetti (La Campana, 2021)

L’última novel·la de l’aclamat autor de Les vuit muntanyes en què torna a donar espai al diàleg entre la natura i les persones. Un llibre íntim i delicat que parla de la solitud, l’amor, la muntanya i la recerca de la felicitat en un racó de la Vall d’Aosta.

Excursions sorprenents per Catalunya, César Barba i Sergi Ramis (Alpina, 2021)

Guia familiar per a què grans i petits gaudeixin d’excursions sorprenents a totes les comarques catalanes. Són indrets poc sovintejats en què es descobreixen animals, pintures rupestres, cales secretes, una ermita penjada en un penya-segat, un poble convertit en mural o escales que semblen fetes pel diable.

Alpina proposa diferents novetats per aquest Sant Jordi amb guies com El Pirineu per a grans i petits, Pobles encimbellats de Catalunya, i està preparant per ben aviat la segona edició de Senderisme per Catalunya.

Salvem les muntanyes, Reinhold Messner (Cossetània, 2021)

Crida a la preservació de la natura de l’alpinista més conegut del nostre temps. Turisme a la muntanya sí, però no en les condicions actuals. Proposa una reflexió necessària sobre com podem construir un alpinisme ecològicament responsable.

Poesia forestal, Martí Boada (El cep i la nansa, 2021)

El referent en l’educació ambiental Martí Boada, ens obsequia amb aquest poemari en el qual ofereix la seva saviesa de l’entorn natural en to poètic. Més d’un centenar de poemes fruit del coneixement i la contemplació passejant pel seu paisatge predilecte, el dels boscos.

Alison Hargreaves i Tom Ballard: morir com a tigres, Francesc Roma (Cossetània, 2022)

Relat captivador d’Alison i Tom, mare i fill coneguts per les seves fites professionals als cims més alts del planeta i pel seu final tràgic. Una història d’amor filial, d’amor a la muntanya i grans conquestes, però també dels aspectes menys ideals de l’alpinisme d’alt nivell i les dificultats de compaginar la maternitat amb l’aventura.

El nostre Marroc, Vivències i caminades per l’Atles Oriental, Abel Pascual i Magdala Pey (Tushita, 2021)

Un relat genuí i enriquidor dels viatges d’una parella durant tres dècades a una regió poc coneguda de l’Atles Oriental. Defugint dels itineraris programats, comparteixen camins, xerrades i àpats amb la gent que pobla aquestes muntanyes al cor del Marroc.

Montserrat, cims sense corda, Damià Pérez (Prames, 2021)

De guies d’escalada de Montserrat n’hi ha moltes, però també hi ha cims pocs coneguts on s’hi pot grimpar sense necessitat d’utilitzar tècniques d’escalada. Aquesta guia ofereix la possibilitat de conèixer-los i gaudir de les vistes i l’emoció d’exposar-se a les altures sense necessitat d’escalar, sense corda i per vies normals.

Banys de bosc, Josep Gordi (Cossetània, 2022)

Una invitació a caminar amb tranquil·litat i silenci pels boscos catalans seguint la pràctica japonesa del «bany de bosc», amb la qual ens submergim en l’espai forestal fins a obrir els sentits i calmar la ment. Les caminades poden acompanyar-se d’exercicis de respiració i relaxació. ç

Sueño y verdad. Pioneras en la aventura, Ricardo Martínez Llorca (Desnivel, 2021)

Retrats inspiradors de dones que han recorregut el planeta trepant per la neu, gel o roca, caminant, corrent o en avió. En l’àmbit de la muntanya: Chantal Maudit, Catherine Destivelle, Lynn Hill, Dian Fossey Edurne Pasaban o Emilie Forsberg. Les seves aventures pioneres posen en marxa la nostra imaginació per a somniar les nostres pròpies.

El camp de Tarragona. 15 rutes de senderisme per a persones grans i actives, Josep Gironès (Piolet, 2021)

Perquè jubilar-se no vol dir estar quiet, aquesta guia excursionista pensada específicament per a persones grans proposa caminades aptes per a tothom que transcorren per bells camins i senders de muntanya del Camp de Tarragona.

Judit Baseiria