FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 15/02/2021

L’exposició del centenari de la FEEC, tot un èxit

Cultura

L’exposició del centenari de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha estat tot un èxit. Més de 10.000 persones han passat pel Palau Robert (Barcelona) a descobrir l’evolució de l’excursionisme català en l’exposició “100 anys sent FEEC”. Per aquest motiu, des de la FEEC s’està estudiant que la mostra, comissariada per l’historiador Francesc Roma, pugui ser itinerant i molt aviat s’informarà al respecte a les entitats. D’aquesta manera, el confinament comarcal no impedirà que tothom que vulgui visitar-la pugui fer-ho.

L’exposició, ambientada en el refugi Estanys de la Pera de la FEEC, mostra a través de textos explicatius, vídeos, fotos icòniques i relíquies muntanyenques del darrer segle, l’evolució de la Federació començant des dels seus inicis, l’any 1910, quan es van celebrar els primers congressos i aplecs excursionistes. 10 anys més tard es va crear la Lliga de Societats Excursionistes (1920), que en un principi només acollia les entitats barcelonines i poc després obria les seves portes a totes les societats excursionistes catalanes. Però no és fins a l’any 1930 quan neix de manera definitiva la FEEC, impulsada per Emili Jové i Cusidó i presidida en aquell moment per Francesc Maspons i Anglasell, amb la intenció de fer d’enllaç entre “l’aspecte esportiu i el cultural” de l’excursionisme.

Una història amb obstacles

Però com es pot veure a l’exposició, no tot va ser bonic des d’un començament. La FEEC va haver de superar molts obstacles per poder arribar a ser el que és ara amb 417 entitats i clubs adherits, 47.177 llicències federatives (amb temporals) i 81.000 membres de clubs excursionistes. El context polític i l’aposta per un excursionisme científic van fer que l’any 1923 la Lliga quedés dissolta. També van ser moments especialment difícils els de la dictadura de Franco i la transició posterior. No obstant això, la FEEC va poder fer front a tots els entrebancs i a finals del segle XX ja era la tercera federació esportiva de Catalunya, amb més de 42.000 federats.

Èxits esportius internacionals

D’altra banda, la mostra també recull els èxits esportius de la Federació en l’àmbit internacional al llarg de la seva història. Són marcadament rellevants els ascensos als cims més alts del planeta o les victòries de la selecció catalana de curses per muntanya a la Copa del Món de l’especialitat durant sis edicions consecutives. També la primera medalla d’or en uns Jocs Olímpics d’hivern per a un esportista català, aconseguida per l’esquiadora de muntanya Maria Costa de la FEEC l’any 2020 a Lausana als Jocs Olímpics de la Joventut d’Hivern.

El compromís social i cultural de la FEEC

Finalment, l’exposició fa un recorregut pel compromís que ha tingut la FEEC en l’àmbit social i cultural, com és l’impuls que ha donat a moviments ecologistes com el Mountain Wilderness, de defensa a l’entorn muntanyenc. Destaca especialment el paper que ha tingut la Federació en la defensa de la igualtat de gènere. N’és un clar exemple el creixement exponencial de dones federades els darrers 15 anys, amb només un 25% l’any 2005 i un 40% l’any 2020. Tant és així que actualment la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya és la segona federació esportiva catalana en nombre de dones.

A més a més, la FEEC s’ha compromès al llarg dels seus cent anys d’història a defensar la cultura i la llengua catalanes. Per aquest motiu, moltes activitats de la FEEC, com la Flama de la Llengua Catalana o l’Aplec dels Països Catalans, han tingut un caire cultural i un clar accent català.

Cent anys caminant i guardant el país

L’exposició també ha servit d’escenari per a presentar el llibre Cent anys caminant i guardant el país del mateix comissari de la mostra, Francesc Roma. El llibre permet als que no hagin tingut prou amb tota la informació que es presenta a l’exposició endinsar-se encara més en la història de la FEEC i fer un recorregut per les gestes alpinístiques aconseguides el darrer segle per alpinistes catalans.