FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Col·lecció Araceli Segarra
Foto: Col·lecció Araceli Segarra

Notícies - 23/05/2021

L’Everest de l’Araceli Segarra bufa 25 espelmes

Alpinisme Alpinisme Cultura

“L’Araceli Segarra fuig de tòpics, d’etiquetes, de reconeixements buits i d’històries del passat. Polifacètica, alpinista reconeguda, pionera i artista que es descobreix constantment.

Assegura que és algú que s’ha fet a ella mateixa i que no té por de canviar de repte sovint. L’Araceli actual és una “tastaolletes” professional, algú que cerca coses noves a cada moment i que tot i ser la primera catalana en assolir el cim de l’Everest, no creu que ningú l’hagi de valorar més enllà de tot allò que l’envolta” així començavem l’entrevista amb l’Araceli Segarra publicada a la Vèrtex 267

Era un 23 de maig de 1996, en un any horrible, amb una quinzena de morts, pocs dies abans a la muntanya, quan l’Araceli Segarra es convertia en la primera catalana en posar els peus al cim més alt del món, l’Everest (8.848m).

A partir d’aquell moment el nom d’Araceli Segarra va començar a sonar i a convertir-se en un referent generacional per aquells i aquelles que estimàven la muntanya i per un bon grapat de mitòmens i de cercadors de nous referents.

Segarra és una pionera, una de les que ha obert camí, una d’aquelles que com reconeix ella va estar en el lloc oportú en el moment oportú, després d’anys d’iniciar-se amb l’espeleologia a Lleida i començar a notar aquest gust per la muntanya amb només 15 anys.

Ara, parlar amb l’Araceli és obrir un pot d’essències i descobrir alguna cosa més que aquella alpinista que fa dues dècades i mitja eclipsava als grans muntanyencs i omplia portades, entrevistes,  cartells publicitaris i portades de mitjans d’arreu del món.

“Tal com ha evolucionat el món de la muntanya el que

ara toca és donar atenció als ascensos amb compromís.

Hem d’entendre que ara s’ha de destacar aquelles ascensions amb un compromís notable, i això no és a l’Everest és a vies de dificultat més enllà de l’Himàlaia” afirma Araceli Segarra 25 anys després d’arribar al cim més alt del planeta.

Araceli Segarra no renega ni molt menys del seu passat però si que toca de peus a terra quan reflexiona sobre el canvi en l’himalaisme entès com a filosofia de vida. Per Segarra aquelles expedicions dels anys 70, 80 i 90, eren autèntiques aventures i actualment la deriva de l’alpinisme ha agafat una altre recorregut.

“No és criticable que la gent compleixi els seus somnis, el que hem de criticar és com ho tracten alguns mitjans. El camp base de l’Everest fa 50 anys era molt difícil d’arribar-hi, com ara pot passar a les valls perdudes del Kirguistan.

La societat ens ha acostumat a la immediatesa i a l’èxit assegurat i no volem anar a llocs on no hi ha anat mai ningú i on podem fracassar”.

Diu contundent l’Araceli quan se li pregunta per les diferències existents entre aquell 1996 i el 2021.

Segarra manté viu l’esperit més pur de l’alpinisme i segueix admirant les obertures més tradicionals i amb esforç. Esforç que valora especialment i que reclama per a les futures generacions d’alpinistes. La primera catalana en tocar el sostre del món, evita parlar de tot el que va passar aquell 1996 a l’Everest i recorda la feina ben feta i tot el que es van trobar en un any que sempre serà recordat passin els anys que passin.

Fotografia de l’Araceli Segarra de l’any 1996 camí de l’Everest.

 

Torna als cinemes el documental original ‘Everest’ 

Just ara que fa 25 anys clavats d’aquell primer ascens d’una dona catalana a l’Everest, Araceli Segarra ens anuncia que “recuperarem el documental ‘Everest” a la pantalla gran”. Amb aquest objectiu Araceli Segarra es va sumar en aquella expedició a l’Everest que anava a enregistrar un documental en format IMAX. Ara, es podrà recuperar la pel·lícula, gràcies a la distribució que en farà la productora MacGillivray Freeman Films per celebrar aquest 25è aniversari d’aquell Everest del 1996.

L’estrena serà el pròxim 16 de juliol amb una versió remasteritzada digitalment amb una resolució de 16k.

El documental que es va fer per primera vegada en format IMAX des de l’Everest va tenir un gran èxit en la seva estrena l’any 1998. Una dada per entendre la repercusió del documental ‘Everest’ són els 152 milions de dolars que ha recollit des de la seva estrena en les diferents projeccions arreu del món. Aquesta dada el converteix en el documental més taquiller de la història.

El documental és la història real de quatre escaladors que aquell 1996 van fer cim a l’Everest i té la narració de Liam Neesson i la banda sonora de George Harrison. “Everest” és la dramàtica histària real d’un equip de quatre escaladors que van pujar al cim de l’Everest pocs dies després de la mort d’alpinistes amics en el desastre de l’Everest del 1996.

Actualment Araceli Segarra es recupera d’una lesió a l’espatlla que la té lluny de les parets cerdanes i dels Alps. L’alpinista i escaladora catalana encadenava vies de 8a+ abans de la lesió i segueix molt activa en el món de la muntanya allunyada d’expedicions i de muntanyes de vuit mil metres que com reconeix mai han estat el seu principal objectiu.

Fotografia inèdita de l’enregistrament del documental, cedida per Araceli Segarra.