FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: CE Madteam
Foto: CE Madteam

Notícies - 01/07/2022

Les Jornades Verdaguer clouran a la Vall d’Aran

Val d'Aran Excursionisme Cultura Excursionisme Diada Verdaguer Excursionista

El 22 de juliol de 1882, Jacint Verdaguer feia la primer ascensió catalana coneguda a la Maleïda (3404m.), Aneto pels més moderns. Va fer cim en una travessa que inicià a la Seu d’Urgell 13 dies abans. Sabem d’aquesta gesta gràcies a les seves llibretes personals, i a la recopilació que en va fer Bernat Gasull en el seu llibre “Maleïda. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto”, Verdaguer Edicions.

Aquest 2022, any de commemoració del 120 aniversari de la seva mort i del 140è d’aquella fita, les Jornades Verdaguer, promogudes per la FEEC i organitzades pel CE Madteam, clouran amb un cap de setmana recorrent punts de la Vall d’Aran que el mateix Verdaguer va trepitjar just 140 anys abans.  L’activitat es farà de la mà d’en Bernat Gasull, biòleg i gran coneixedor de l‘Aran i de l’obra de Verdaguer.

El dissabte 23 de juliol, els participants podran fer una ruta que combina dos trams de recorregut de les travesses de 1882 i 1883 de Verdaguer pel Pirineu. Ressegueix un tram de la caminada del 14 d’agost de 1883 quan Verdaguer anava de Gessa a Montgarri en el tram de Salardú a Beret i de baixada segueix un tram de la caminada del 18 de juliol de 1882 de Montgarri a Gessa, en el tram també de Beret a Salardú, però per una ruta diferent.

La nit es passarà a L’artiga de Lin, com va fer Verdaguer aquell 21 de juliol de 1882. El 22 de juliol, Jacint Verdaguer va sortir del santuari de l’Artiga de Lin per pujar des d’allí el cim de la Maleïda (3.404 m). El recorregut segueix aquesta ascensió fins al punt del port de la Picada. El 23 de juliol, tot tornant de l’Hospital de Benasc va tornar a passar pel port de la Picada però va resseguir la serra per veure la vall de Lis. A la baixada del port de la Picada farem aquest recorregut fins altre cop l’Artiga de Lin, tot i que ell va arribar a Viella.

Tots aquells que vulguin participar en la rememoració d’aquesta gesta del mon excursionista i cultural, pot inscriure’s al web del CE Madteam.