FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Corriols de Llum
Foto: Corriols de Llum

Notícies - 15/02/2023

Les interferències dels dispositius electrònics més quotidians en el DVA

Alpinisme Esquí de muntanya Raquetes de neu Federats Seguretat

Els esports de neu, especialment aquells que es fan fora de zones controlades, comporten l’exposició a zones d’allaus. Per això, és imprescindible portar sempre material de seguretat bàsic (pala, sonda i detector de víctimes d’allaus [DVA]).

Un sistema DVA és un dispositiu emissor de senyals amb ones electromagnètiques. L’aparell es pot commutar de mode emissió (la manera normal de progressió) a mode recepció (recerca) quan, en cas d’allau, cal localitzar el senyal d’una persona sepultada per extreure-la de la neu el més aviat possible. En mode recepció pot buscar altres DVA fins a en rangs de 30 a 70 metres de distància segons el model. Les víctimes d’allau amb DVA són rescatades de forma més ràpida i, per tant, tenen una mortalitat associada menor.

És important portar sempre encès el nostre DVA, ja que si no es porta engegat el sistema no té cap funció.

Sabem que hi ha elements electrònics, com el telèfon mòbil o guants amb sistema autocalefactable elèctric, que poden interferir en els senyals d’emissió i recepció del nostre DVA si no s’apliquen les distàncies i els protocols per evitar aquestes interferències.1 Però potser, desconeguem que alguns dispositius menys freqüents, com ara marcapassos o desfibril·ladors implantables, també poden interferir el funcionament d’un DVA.2

Aquest és el cas dels sistemes de mesurament continuat (SMC) de la glucosa subcutània, un dispositiu cada vegada més freqüent entre esportistes de muntanya amb diabetis.

Els sistemes de mesurament continuat (SMC) de la glucosa subcutània interfereixen en l’ús correcte del DVA

L'esportista de muntanya i periodista Bea Garcia mostra el seu SMC.
L’esportista de muntanya i periodista Bea Garcia mostra el seu SMC.

Fa anys, ja es va estudiar aquesta possible interacció electromagnètica entre els SMC i els DVA.3 Quan els DVA estan en mode emissió no sol existir interferència entre tots dos dispositius si es respecta una distància mínima. Habitualment el SMC es porta enganxat al deltoides, mentre que el DVA es porta enganxat entre el pit i un costat de l’abdomen amb un arnès o en una butxaca dels pantalons i subjecte amb una corretja. Per això, la distància entre dispositius sol ser superior a 20 cm i no hi ha interferència electromagnètica. No obstant això, quan es canvia un DVA a mode de cerca, sí que hi pot haver interferència electromagnètica. La distància de cerca habitual (30-70 metres) es pot reduir considerablement si un DVA es troba a menys de 30 centímetres d’un SMC. Aquesta disminució de la distància de cerca varia segons cada dispositiu, podent limitar-se a 5 metres.

Per això, és recomanable que tot practicant d’esports de neu comprovi si existeix, i amb quina intensitat, interferència entre el seu SMC i el DVA, tant en mode de cerca com en mode emissió.

Així, resumint:

Quan el nostre DVA es troba en mode emissió, hem de tenir a més de 20 cm els nostres dispositius electrònics. Quan es respecta aquesta distància no te perquè haver-hi interferències, encara que és una cosa que hem de comprovar abans de realitzar qualsevol activitat.

Quan el nostre DVA es troba en mode de cerca, hem de mantenir a més de 50 cm qualsevol dispositiu que pugui produir interferències amb el nostre DVA, per així, tenir un radi d’acció de cerca més eficaç.

 

Referències:

  1. Genswein MA, Atkins D, Obad, J, Grady E, Piché M, Guyn T, et al. Recommendation on how avoid interference issue in companion and organized avalanche rescue. Proceedings of the 2013 International Snow Science Workshop. October 7–11, 2013; Grenoble, France.
  2. Troeger W, Isser M, Lengerer T, Wiedermann FJ, Lederer W. Electromagnetic Interference from Heated Gloves May Compromise Avalanche Transceiver Function. Wilderness Environ Med. 2022;33(4):422-428.
  3. Miller SC. Electromagnetic interference from electronic devices used in the management of type 1 diabetes can impair the performance of an avalanche transceiver in search mode. Wilderness Environ Med. 2015;26(2):232-235.

Font: https://mountainsafety.info/es/topics/avalanche-rescue/msi-box/avoid-interference/

Text: Iñigo Soteras. Colaboració: Robert Blasco. Departamento Anestesiología. Hospital Vall d´Hebrón.Montse Bacardit. ACNA Training comission