El Comitè Català de Senders de la FEEC ha organitzat, amb la col·laboració del Club Excursionista Arítjol i l’Ajuntament de la Selva del Camp les III Jornades Nacionals de Senderisme, els dies 4 i 5 de maig a La Selva del Camp. Unes jornades obertes a tota la família senderista, des de l’excursionista puntual fins al més expert, passant pels cuidadors de senders i els ens públics o privats que tenen relació amb els senders i les entitats mantenidores.
La jornada s’ha iniciat al Castell del Paborde, amb un sentit homenatge a Enric Puig i Parreño, membre del Comitè Català de Senders i cuidador de senders, que va morir l’any passat. A continuació, l’alcalde de la població, Jordi Vinyals, i el tinent d’alcalde, Josep Masdeu, han donat la benvinguda als participants, juntament amb el vicepresident de la FEEC , Josep Casanovas.
La primera conferència ha anat a càrrec del Comitè de Seguretat de la FEEC, el qual ha presentat les funcions d’aquest òrgan i ha fet un breu recordatori de les normes bàsiques de seguretat a la muntanya. A continuació ha estat el torn del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, que ha donat a conèixer la seva important tasca en la creació i gestió del GR® 175, La ruta del Cister, juntament amb el Centre Excursionista La Xiruca Foradada, creador i mantenidor d’aquest sender. Ambdues institucions són membres del comitè gestor d’aquesta ruta.
El Comitè Estatal de Senders de la FEDME, a través del seu coordinador, ha explicat què és la Federació Europea de Senderisme (ERA-EWV-FERP) i els diversos tipus de senyalització que es fan servir arreu d’Europa, per acabar presentant els senders europeus (E-Paths) i les seves característiques i recorreguts. Posteriorment s’ha celebrat el tradicional dinar de germanor.
A la tarda, la marca Muntanyes de la Costa Daurada del Consell Comarcal del Baix Camp, ha reprès les conferències, explicant les seves tasques en relació amb els senders i els seus usuaris. L’Editorial Piolet ha explicat breument la seva història i ha presentat els reptes que actualment tenen les editorials de mapes i guies davant l’avanç tecnològic. A continuació, el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet ha realitzat la seva conferència sobre La xarxa de senders i els itineraris del Paratge Natural de Poblet. Han tancat el cicle de conferències els representants de la Secció Excursionista del Reus Deportiu, exposant el passat, present i futur de la senyalització vertical que fan servir des de fa més de 40 anys i que l’any 2013, el Parc Natural de la Serra de Montsant va reconèixer com a elements històrics i de valor patrimonial.
Per finalitzar la jornada s’ha realitzat un debat obert on Josep Casanovas, com a moderador, ha exposat les primeres conclusions sobre les conferències i taller realitzats i ha donat veu als participants. Jordi Merino ha tancat aquesta primera jornada amb unes paraules d’agraïment a tots els participants i col·laboradors d’aquestes III Jornades Nacionals de Senderisme.
L’endemà diumenge al matí, quasi una trentena d’excursionistes han participat en una caminada per l’entorn de La Selva del Camp. L’itinerari triat per a l’ocasió ha estat una volta circular d’11 quilòmetres, resseguint part dels senders homologats que recorren el terme municipal de la localitat: SL®-C 155, SL®-C 156 i SL®-C 157. Com a colofó a la sortida, els participants han gaudit d’un refrigeri al mirador de l’ermita de Sant Pere del Puig, per acabar la caminada al punt d’origen.
Fotos / Julio Escarabajal