FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 20/06/2016

L’ambaixada espanyola al Pakistan elabora un protocol d’actuació davant de possibles accidents a la muntanya

Alpinisme

L’ambaixada espanyola al Pakistan està elaborant un protocol d’actuació davant de possibles accidents a la muntanya, de cara a la nova temporada que comença. El Ministeri D’Exteriors de l’Estat espanyol recorda que les expedicions al Pakistan necessiten un permís del Ministeri de Turisme i després registrar-se amb la companyia Askari Aviation, que exigeix un dipòsit per expedició de 10.000 dòlars. També es recorda que a Pakistan no hi ha rescat garantit i que els mitjans que s’utilitzen davant d’una operació de rescat els ha de sol·licitar l’exèrcit espanyol.

Cadiach ja es troba a Islamabad Foto:Pont de Mahoma
Cadiach ja es troba a Islamabad Foto:Pont de Mahoma

Les operacions de rescat estan condicionades també a l’alçada (els helicòpters no poden arribar a més de 5.500 metres), per les condicions meteorològiques, la llum diürna i els mitjans humans i tècnics disponibles. Una suposada operació de rescat pot arribar a tenir una despesa d’uns 100.000 euros, una quantitat que les companyies d’assegurances convencionals no acostumen a garantir. Per això des del Ministeri es recomana, posar-se en contacta amb les Federacions de Muntanya per tramitar les expedicions. Des de l’ambaixada es recorda a tots aquells ciutadans que en els pròxims mesos tinguin previst viatjar a Pakistan que anteriorment s’informi de la visita mitjançant el Ministeri d’Assumptes Exteriors i de Cooperació.

Actualment dues expedicions catalanes encapçalades per Ferran Latorre i Òscar Cadiach es troben en territori pakistanès per seguir el seu trajecte per aconseguir els catorze vuit mils. Latorre intentarà l’ascensió al Nanga Parbar aquest pròxim mes per sumar així el seu tretzè vuit mil després del Makalu que també ha aconseguit aquest mateix any. Òscar Cadiach es podria convertir en el primer català en fer els catorze vuit mils si a finals de juliol fa el cim del Broad Peak, objectiu del tarragoní aquest estiu.

Ferran Latorre també a Islamabad.
Ferran Latorre també a Islamabad.

No només els possibles accidents preocupen a les autoritats al Pakistan. Des del Ministeri D’Exteriors de l’Estat espanyol se segueix desaconsellant viatjar a Pakistan “salvo razones de extrema necesidad” diu textualment la pàgina web del Ministeri. L’alt nombre d’atemptats terroristes que s’han produït els darrers anys en aquest estat fa que es demani que no es faci el desplaçament. Es recorden els atemptats de Wagah Border del novembre del 2014, els de Gilgit Baltistán el juny del 2013 o més recentment els de Bacha Khan a Charsadda el gener d’aquest mateix any. Per aquest motiu l’ambaixada espanyola demana registrar els moviments que es facin dins del territori pakistanès.