FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 25/08/2018

Laia Andreu i Genís Zapater, protagonistes a la Matterhorn Ultraks

Curses per Muntanya

La Matterhorn Ultraks, disputada a Zermatt (Suïssa), el 25 d’agost, ha estat la primera de les dues proves de la copa del món d’skyrunning on la selecció catalana de curses per muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), participa aquest cap de setmana. La segona es celebra el diumenge 26 a Val Masino (Itàlia), que acull la mítica Trofeo Kima.

A la prova suïssa la selecció ha competit amb un equip format per: Jonatan Mora (CE Voltreganès), Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà), Laia Andreu (UE Vic) i David Prades (AE Mountain Runners del Berguedà). Els ha acompanyat el seleccionador català, Fernando Rosa.

Amb una previsió meteorològica que anunciava pluja fins al migdia, els més de 700 corredors que han pres la sortida de la Matterhorn Ultraks des de Zermatt a les 7am han pogut gaudir d’unes condicions excepcionals.

Gerard Españó arribant al punt més alt de la cursa, a 3.135 metres

La cursa suïssa compta amb 52 quilòmetres i 4.200 metres de desnivell positiu. Malgrat aquestes xifres, el circuit del Matterhorn és molt ràpid, amb un alt percentatge de trams corredors. A més, l’alçada es pot convertir en un factor determinant pels atletes que no estan acostumats a córrer a grans altituds. En només 16 quilòmetres, els corredors arriben al punt més alt del recorregut, a Gornegrat, situat a 3.135 metres. Des d’allà es pot gaudir d’una panoràmica de postal, amb el Mont Rosa, Breithorn i Matterhorn quasi alineats i vigilant impassibles.

Laia Andreu i Genís Zapater pugen al podi. Aleix Toda i Gerard Españó al Top 10

El primer dels desnivells durs de la Matterhorn Ultraks, que finalitzava a Gornegrat, al quilòmetre 16, ha posat a prova les cames i els glòbuls vermells dels corredors. Els corredors  catalans han arribat amb forces a aquest punt, amb Genís Zapater (Ski Club Camprodon), Gerard Españó i Aleix Toda (AAE Escola Treball) situats entre els 10 primers. Entre les dones, Laia Andreu ha passat per Gornegrat a menys de 3 minuts de la primera, Virgínia Pérez.

Genís Zapater passava en quarta posició per Gornegrat

Les posicions s’han mantingut durant els 52 quilòmetres pràcticament iguals. El suís i local de Zermatt, Simon Anthamatten liderant la prova en tot moment. De prop l’ha seguit sempre l’andorrà Marc Casal i Genís Zapater ha sigut capaç de retallar temps conforme han avançat els quilòmetres i ha acabat tancat el grup dels tres primers.

En dones, Laia Andreu ha arribat a tenir a Pérez a molt poca distància, però la corredora de Guadalajara s’ha mantingut sempre ferma al davant. Molt per darrera les ha seguit l’atleta de la selecció basca, Mayi Mujika.

Top 10 amb color català a la Matterhorn Ultraks

Finalment, Simon Anthamatten s’ha proclamat guanyador de la Matterhorn Ultraks en un ajustat final, parant el cronòmetre en 5 hores exactes. A només 1 minut ha creuat la meta Marc Casal, i 1 minut després ho ha fet Zapater. Pel corredor de Matadepera, la tercera plaça a Zermatt li ha donat el seu primer podi en una prova de la copa del món d’skyrunning.

Dos catalans més han entrat entre els deu primers. Gerard Españó ha acabat en vuitena posició amb un temps de 5 hores i 25 minuts. Aleix Toda ha tancat el Top 10 amb 5 hores i 31 minuts. David Prades, membre del combinat català, també ha protagonitzat una bona cursa, acabant en la 13a posició, amb 5 hores 38 minuts. Jonatan Mora, que també ha corregut amb la samarreta de Catalunya, ha patit per acabar la cursa degut a un refredat però ha decidit no abandonar, creuant 38è i sumant punts per la selecció catalana, amb 6 hores i 22 minuts.

Laia Andreu no ha pogut donar caça a Virginia Pérez, que ha acabat guanyant a Zermatt amb un temps de 5 hores i 56 minuts. Andreu ha creuat la meta cinc minuts després, amb 6 hores i 1 minut. La corredora de l’UE Vic, que ha repetit la mateixa posició que va signar el 2017, s’ha trobat molt còmoda en un circuit que s’adapta a les seves qualitats, amb trams molt corredors i sense seccions tècniques. La tercera classificada ha estat Mayi Mujika, amb 6 hores i 22 minuts.

A l’espera del que faci l’altra meitat de la selecció catalana de curses per muntanya al Trofeo Kima, només restarà una prova de la copa del món d’skyrunning pels catalans, que es disputarà a la localitat de Limone, a Itàlia, a l’octubre.

Laia Andreu amb el massís del Mont Rosa al fons

Fotos / Ivan Torres