FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Trail Xics Montseny
Foto: Trail Xics Montseny

Notícies - 10/08/2021

La Verticalp obrirà el teló de la primera edició del Circuit Català d’Escoles Trail

Cerdanya Curses per Muntanya Curses per Muntanya Formació

Tot preparat per l’estrena del primer Circuit Català d’Escoles Trail. El 22 d’agost s’obrirà el teló d’aquesta primera edició amb la Verticalp organitzada des del Club Cerdanya Pirineus, la primera de les vuit proves d’escoles trail que conformaran el calendari del Circuit en un calendari escolar, entre finals d’agost d’aquest 2021 i principis de juny de 2022. El Circuit s’havia d’estrenar el passat 2020, però a causa de la pandèmia es va haver de suspendre i un any més tard s’iniciarà un dels objectius marcats a curt termini des de fa anys.

El propòsit de crear aquest circuit va aparèixer quan l’actual seleccionador català de Curses per Muntanya i director del Centre de Tecnificació, Pere Rullan, va detectar, juntament amb el tècnic Fernando Rosa, l’important treball que es fa des de les entitats amb les escoles de trail. Molts dels joves que entraven amb 15 anys al Centre de Tecnificació, provenien d’una escola de trail i es va buscar la manera de treballar de forma conjunta entre la FEEC i aquestes entitats. Tenir una quarantena d’escoles censades amb uns 1.800 joves sota la seva tutela no era quelcom fàcil d’obviar.

Com explica Rullan,  “l’objectiu d’aquest circuit és crear unes petites festes de muntanya en les que els més petits, d’entre 4 i 13 anys, s’ho passin bé i gaudeixin dels esports de muntanya. També intentarem incentivar la introducció d’altres activitats per tal que no només hi hagi la cursa”. Això podria incloure, per exemple, el muntatge d’un rocòdrom, tallers i d’altres activitats relacionades amb el medi que oferiran als nens i nenes una visió més àmplia de la muntanya.

Tot i ser un circuit competitiu, segons el seleccionador, se li traurà la vessant més competitiva i es premiarà a tots els participants per igual, amb una medalla. Els reconeixements seran exclusius de cada cursa i no hi haurà ni un campionat ni unes classificacions generals del circuit. “L’objectiu no és fomentar la competició sinó promoure la pràctica dels esports de muntanya i que els nens i nenes gaudeixin participant-hi. Tot i això, també servirà com un esglaó més per veure l’evolució de joves talents.”, ha afegit Rullan.

Una nova Àrea a la FEEC enfocada en les escoles trail

Juntament amb el nou Circuit Català d’Escoles Trail, la FEEC ha creat una nova figura com a responsable de l’Àrea d’Escoles Trail amb la Judith Franch, presidenta de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà, la primera entitat que va crear una escola de trail i més endavant la d’esquí de muntanya per a nens i nenes.

“El Circuit té un punt de competició, però no és el primordial. Tot i això, els nens a qui els agradi competir podran fer-ho. L’objectiu és que els més petits puguin aprendre valors molt més importants, com són el respecte per la muntanya i la companyonia. També és important que aprenguin que no sempre es guanya i no passa res, tant en una competició com en la vida mateixa.”, explica Franch.

Com a nova responsable de l’Àrea d’Escoles Trail i amb la seva experiència com a presidenta de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà i corredora de curses per muntanya, Franch diu que vol aportar metodologia, formació, valors i, sobretot, una nova font de diversió per als més petits. “Hi ha un gran nombre de nens i nenes amb interès per les curses per muntanya  i amb molt de potencial. El Circuit és una gran oportunitat perquè els més petits puguin aprendre mentre s’ho passen bé.”

8 proves repartides en un calendari escolar

El Circuit estarà format per vuit proves repartides durant el 2021 i 2022, en mesos escolars. Per escollir-les s’han repartit de tal manera que no hi hagi acumulació de proves, sinó que estiguin diversificades entre l’agost del 2021 al juny de l’any 2022. Així doncs, les proves estaran repartides de la següent manera:

  • 22 d’agost 2021- Verticalp (Club Cerdanya Pirineus)
  • 5 de setembre 2021 – Up Xic (Centre Excursionista Voltreganès)
  • 25 de setembre 2021 – Entre Castells Vilajuiga (GE Capgirell – Club Trail Running Cap de Creus )
  • 19 de desembre 2021 – Raions (Centre Excursionista de Catalunya)
  • 19 de febrer 2022 – Vallès Drac Kids (Centre Excursionista Terrassa)
  • 1 de maig 2022- Mitja Kids (Escola trail Barcelona)
  • 28 de maig 2022 – Mini Trail (Trail Xics Montseny)
  • 5 de juny 2022 – Berga Trail Kids (A.E. Mountain Runners del Berguedà)

El calendari i tota la informació necessària sobre les curses es poden consultar al web de la FEEC.