FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Climbat / Javi Pec
Foto: Climbat / Javi Pec

Notícies - 02/11/2021

La selecció catalana d’escalada esportiva triomfa a Pamplona

Escalada esportiva

La selecció catalana d’escalada esportiva ha triomfat al Super Campionat d’Espanya d’Escalada celebrat aquest cap de setmana a Pamplona (Navarra). En total, quatre escaladors s’han emportat medalles en les categories de bloc i dificultat: Aida Torres (CE Torelló) i Rut Monsech (GE Manlleu) en la categoria de bloc i Maria Benach (CM Sant Llorenç) i Pau Galofré (GE Madteam) en la categoria de dificultat.

Aida Torres, campiona d’Espanya de bloc

Les finals de bloc han estat les encarregades d’obrir l’última jornada del Super Campionat d’Espanya d’Escalada celebrat entre els dies 29 d’octubre i 1 de novembre a la Sala Rocópolis (Pamplona). En la categoria absoluta les primeres en sortir han estat les femenines, les quals han hagut de resoldre quatre blocs ben variats.

Aida Torres i Iziar Martínez han anat molt ajustades des del principi fins al final i han aconseguit tres tops dels quatre blocs. Ha estat l’últim bloc, un problema molt exigent de preses romes i de compresió, el que ha decidit qui s’emportava la medalla d’or. Ha estat Aida Torres l’única escaladora que ha pogut aconseguir la zona de l’últim bloc, cosa que li ha donat el campionat. La medalla de plata ha estat finalment per a Martínez i, amb només un top menys que les seves contrincants, Rut Monsech ha obtingut la medalla de bronze.

Els equipadors de vies no ho han posat gens fàcil per als competidors masculins de la categoria absoluta. Els competidors han hagut de fer servir les seves capacitats resolutives i una bona dosi d’imaginació per a resoldre quatre exigents blocs. Finalment, l’extremeny Alejandro Crespo ha estat qui s’ha emportat la medalla d’or de la categoria masculina després d’aconseguir dos tops i tres zones. La plata ha estat per al basc Mikel Linacisoro i la bronze per al extremeny Javi Cano, ambdós després d’aconseguir només un dels tops.

Les categories sub-20, sub-18, sub-16 i sub-14 tampoc han decebut. En la categoria sub-20 femenina, han pujat al podi de la disciplina de bloc María Paredes en primera posició, Aitziber Urrutia en la segona i Paula Traverso tercera. En masculina ha pujat al primer calaix del podi l’escalador de la selecció catalana Joel Codina (CE Madteam), seguit d’Aitor Martínez i en tercera posició l’escalador català Pere Borrell (UE de Sabadell).

En la categoría sub-18 la medalla d’or l’ha guanyat Miriam Díaz, seguida de l’escaladora de la selecció catalana Lucía Miranda (UEC Cornellà) i de Lucía Samper. Pel que fa als masculins de la mateixa categoria, Hugo Cosano ha quedat primer, Hugo Martín segon i Guillermo Peinado tercer.

Al podi femení de la sub-16 han pujat Ainhize Belar, seguida d’Andrea Rodríguez i d’India Persson. Al podi masculí ha pujat al primer calaix l’escalador de la selecció catalana Lau Maciá (CE Esparraguera), seguit de Manuel Antonio Castillo i de Juan Carlos González.

En la categoria sub-14 han destacat especialment les escaladores de la selecció catalana Júlia Benach (CM Sant Llorenç), Geila Macià (CM Sant Cugat) i Emily Pescetto (CM Sant Llorenç), les quals han guanyat respectivament l’or, plata i bronze, resolent els quatre blocs de la final i demostrant la seva superioritat davant les seves rivals. Els nois de la sub-14 en canvi, han trobat més dificultats per resoldre els quatre blocs de la final. El campió ha estat Santiago Orinich, després de resoldre dos blocs, seguit de l’escalador de la selecció catalana Roc Vergés (CE Madteam) i d’Andrés Vila.

Maria Benach i Pau Galofré, medalles de bronze de dificultat

Les finals de dificultat han tancat els quatre dies de competició a Pamplona. L’espectacular arc de la Sala Rocópolis ha acollit les vies de les categories absolutes femenina i masculina que començaven verticals i guanyaven dificultat a mida que es desplomava el sostre. En la categoria absoluta femenina, la victòria s’ha decantat clarament per a la val·lisoletana Iziar Martínez, que amb només 16 anys ha estat la única que ha aconseguit arribar al top. La madrilenya Ana Belén Argudo ha pujat al segon calaix del podi, mentre que l’escaladora de la selecció catalana Maria Benach (CM Sant Llorenç) ha pujat al tercer calaix del podi després de caure només dos moviments abans que Argudo.

Pel que fa a la categoria absoluta masculina, la via ha sigut igualment espectacular, tot i que li ha mancat dificultat, ja que fins a quatre escaladors han aconseguit encadenar-la: primer Mikel Linacisoro, seguit de Pau Galofré, Javi Cano i Eneko Carretero. Per aquest motiu les posicions s’han hagut de decidir pels resultats de les classificatòries. Finalment Eneko Carretero ha pujat al primer calaix del podi, seguit de Javi Cano i de l’escalador de la selecció catalana Pau Galofré (CE Madteam).

Les categories més joves també han apretat fort en la disciplina de dificultat. En la sub-20 femenina Aitziber Urrutia s’ha penjat l’or, María Paredes la plata i Paula Traverso el bronze. Entre els nois de la sub-20 ha destacat Pere Borrell (UE Sabadell), seguit de Joel Codina (CE Madteam) i Ezequiel Bravo.

En la sub-18 Lucía Sempere ha guanyat en la categoria femenina, seguida de l’escaladora de la selecció catalana Lucía Miranda (UEC Cornellà) i Haizea Oses. Entre els masculins David López ha guanyat l’or, Joanes Esparta la plata i Henoc García el bronze.

Ainhize Belar, que també ha guanyat en la disciplina de bloc, s’ha proclamat campiona de dificultat en la sub-16 femenina. Aida Miguel ha quedat segona i Amaya del Pozo tercera. En la masculina sub-16 Lau Macià (CE Esparraguera), que ha estat l’únic en arribar al top, s’ha emportat el campionat. Xavier Carballo ha quedat segon i Juan Carlos González, tercer.

Entre les escaladores més joves, les escaladores de la selecció catalana en la categoria sub-14 Júlia Benach, Geila Macià i Emily Pescetto, han demostrat el seu talent. Benach i Macià han empatat en la via de la final i la medalla d’or s’ha acabat decidint per a la millor puntuació de Macià en la clasificatoria. Tot i quedar en tercera posició, Emily no ha pogut obtenir la medalla de bronze ja que no té la nacionalitat espanyola i per tant la tercera posició s’ha decantat per a Inés Allende.

Pel que fa als masculins de la sub-14, en primera posició ha quedat Lucas Pérez, seguit de Santiago Oronich i Bernat Munné (CE Madteam). De nou, l’escalador de la selecció catalana Ernest Wojdel (CE Madteam), ha tingut el tercer millor resultat en la prova, però al no tenir la nacionalitat espanyola no ha pogut pujar al podi.

Classificacions d’escalada de velocitat

La Sala Rocópolis va acollir la tarda de diumenge 31 d’octubre les finals de velocitat. Des d’abans que comencés la final, les dues medalles d’or de la categoria absoluta ja es decantaven per als dos grans especialistes de velocitat: la saragossana María Laborda, subcampiona de la Copa d’Europa de Velocitat i Erik Noya, subcampió del món de Velocitat. Finalment, els dos favorits han acabat pujant al primer podi, seguits en segona posició per Carla Martínez Vidal i Àlex Rivas, i en tercera posició per Leire Ruiz de Argandoña i Unax Uterga.

En la categoria sub-20 femenina ha quedat en primera posició Aitziber Urrutia, seguida de María Paredes i Paula Traverso.  En la masculina Pere Borrell (UE Sabadell) ha guanyat l’or, Joel Codina (CE Madteam) la plata i Lucas Tolchinsky el bronze.

En la sub-18 femenina, Irati Guenetxea ha guanyat a Lucía Pérez i María Feo ha quedat tercera. En la masculina Iván Traverso s’ha penjat la medalla d’or,  Santiago Franco la de plata i Jorge Vivar la de bronze.

Aida Miguel ha quedat en la primera posició de la sub-16 femenina, seguida d’Intza ElizaldeAmaya Del Pozo. En la sub-16 masculina Alejo Bernabé ha quedat primer, Alberto García segon i Xabier Carballo tercer.

En sub-14, l’escaladora de la selecció catalana Geilà Macià (CM Sant Cugat)s’ha proclamat campiona d’Espanya de velocitat,  Inés Allende, subcampiona i la tercera classificada ha estat l’escaladora de la selecció catalana Júlia Benach. Entre els masculins d’aquesta categoria el més ràpid ha sigut Santiago López, seguit de Lucas Pérez Santiago Oronich.

Classificacions del Super Campionat d’Espanya de Paraescalada

Els paraescaladors també han pogut disputar-se el títol en la disciplina de dificultat durant els quatre dies que s’ha allargat el Super Campionat d’Espanya d’Escalada i que va resoldre’s amb la final celebrada la tarda del dilluns 1 de novembre. Les categories B1 (persones cegues) i B2 (persones amb deficiència visual) van obrir la final, quedant Javier Aguilar en primera posició, seguit de Raúl Simón i Guillermo Pelegrín.

Pel que fa als escaladors AL1 (amputats d’una cama), aquesta vegada s’ha imposat el fortíssim Urko Carmona, seguit d’Ivan Germán i quedant en tercera posició l’escalador de la selecció catalana de paraescalada Albert Guàrdia (CE Madteam).

Ana Poyatos ha guanyat la medalla d’or després de donar-ho tot en el seu torn, tot i no tenir rival en la seva categoria (amputats d’un braç). En la categoría més nombrosa (RP3, dany neurològic) s’han imposat Juan Pipo Gil en la categoria masculina y Sheila Racaj (CE Madteam) en la femenina. En segona posició de la categoria RP3 masculina, Lluc Rotllant; i en tercera Ivan Muños. Marta Peche ha guanyat la medalla d’or de la categoira RP2.

 

Podeu trobar les classificacions de totes les categories i disciplines del Super Campionat d’Espanya d’Escalada en els següents enllaços:

Classificacions de la disciplina de dificultat

Classificacions de la disciplina de bloc

Classificacions de la disciplina de velocitat

Classificacions de paraescalada