L’11 de setembre del 1714 va marcar la fi de la lluita al Principat i l’arrencada d’una època, en molts aspectes encara vigent, en la qual es van perdre les llibertats nacionals. Tres-cents anys després del desenllaç fatal d’aquells fets, la revista Vèrtex us proposa no només recordar la història, sinó també recórrer-la a través dels Senders del 1714 amb la vista posada en el futur.
La Seu Vella de Lleida a la portada de la revista que edita la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, marca l’inici d’aquest recorregut que ha documentat l’alpinista i excursionista Pako Crestas. Un itinerari que s’ofereix amb els apunts literaris de Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic i autor de la Geografia literària dels Països Catalans. Amb aquesta proposta, la revista Vèrtex se suma a les nombroses activitats que commemoren el Tricentenari aquest any, però també al clam majoritari de la societat catalana actual per avançar cap a un futur millor.
En les pàgines dedicades al tema de portada de la revista Vèrtex hi trobareu la ruta completa
que uneix els punts clau dels fets del 1714 i que es pot recórrer en 28 etapes. Un total de 645 quilòmetres en un sol itinerari que aprofita la xarxa de senders homologats que mantenen les entitats excursionistes de Catalunya. Una ruta senderista amb un excepcional interès patrimonial i paisatgístic, i una variada oferta cultural i d’oci al seu voltant. Aquest és un projecte que ha realitzat la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per donar valor, un cop més, a l’excursionisme i el coneixement del país.
En aquest número de Vèrtex de tardor també trobareu una entrevista a l’escriptor i autor dels “viatges a peu”, Josep Maria Espinàs; un reportatge sobre el retorcés de les glaceres dels Pirineus en els últims anys; i una ruta en BTT que resegueix els canals de l’Urgell.
Versió digital per als federats, i descompte a l’iQuiosc per a nous subscriptors
Els federats, degudament registrats al web de la FEEC, ja poden consultar el nou número de setembre i octubre de Vèrtex en línia. Per poder accedir-hi només cal entrar a l’àrea privada del web amb el número de document d’identitat i el codi de la llicència vigent. Una vegada registrats al web també es poden consultar els últims sis números publicats. La resta d’exemplars, des del primer número publicat el 1966, estan oberts per a qualsevol usuari del web.
La revista Vèrtex 256 també està disponible a la plataforma iQuiosc des d’on es poden adquirir els últims números publicats i aconseguir-ne la subscripció digital a un preu amb descompte.