FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 27/06/2024

La Paraescalada serà olímpica a Los Angeles 2028

Escalada esportiva Escalada Inclusió

Després d’una avaluació exhaustiva per part de l’organització de Los Angeles 2028, la Junta de Govern del Comitè Paralímpic Internacional (IPC) va aprovar la proposta del Comitè Organitzador d’incloure l’escalada Paralímpica als Jocs Paralímpics de 2028.

La Paraescalada ja havia demanat entrar a Tòquio com l’escalada dins del programa olímpic però ha hagut d’esperar dues edicions (Tòquio i París) per poder arribar a l’olimp esportiu.

Així, els Jocs Paralímpics LA28 comptaran ara amb 23 esports: els 22 esports que van ser aprovats inicialment per l’IPC el gener de 2023, i l’escalada paralímpica que farà el seu debut en uns jocs  el 2028.

Com a part del procés de sol·licitud de la Federació Internacional el 2022, fins a 33 esports van presentar sol·licituds a l’IPC per ser inclosos als Jocs Paralímpics LA28. Després d’un ampli procés d’avaluació, l’IPC va aprovar 22 esports el gener de 2023 i va concedir a LA28 l’oportunitat d’incloure el paraescalada o el parasurf, esports que no s’havien presentat abans en caps Jocs Paralímpics.

Des de llavors, LA28 va dur a terme un procés d’avaluació exhaustiu amb una estreta consulta de les Federacions Internacionals i l’IPC per recollir la informació necessària per arribar a una proposta final. De manera similar als criteris d’avaluació utilitzats per avaluar les disciplines esportives i els nous esports potencials per als Jocs Olímpics de 2028, LA28 va avaluar la popularitat mundial i nacional, la universalitat en els principals esdeveniments internacionals, així com el cost i la complexitat de l’esport preseleccionat.

La Federació Internacional d’Escalada Esportiva (IFSC) acull competicions de paraescalada des de l’any 2006, quan el primer esdeveniment internacional va veure competir atletes de federacions nacionals. Actualment, atletes de 27 estats diferents competeixen regularment en aquest esport, on hi podem trobar un circuit de competició anual que inclou esdeveniments de la Copa del Món, així com Campionats del Món d’escalada bianual que s’executen juntament amb els Campionats del Món d’escalada IFSC. La IFSC va rebre l’estatus de Federació Internacional Reconeguda per l’IPC el 2017.

Els 23 esports que s’inclouran als Jocs Paralímpics de LA28 són: Futbol cec, Boccia, Goalball, Paratir amb arc, Paraatletisme, Parabàdminton, Paracanoa, Para escalada, Paraciclisme, Para hípica, Para judo, Para powerlifting, Para rem , Paranatació, Para Tennis de taula, Para Taekwondo, Paratriatló, Para tir esportiu, Voleibol assegut, Bàsquet amb cadira de rodes, Esgrima amb cadira de rodes, Rugbi amb cadira de rodes i Tennis amb cadira de rodes.

A Rio 2016, el paracanoa i el paratriatló es van incloure per primera vegada al programa esportiu dels Jocs Paralímpics, mentre que a Tòquio 2020 el parabàdminton i el parataekwondo van debutar als Paralímpics.

Paraescalada catalana

La paraescalada catalana es troba en un moment d’expansió gràcies a les competicions catalanes, estatals i internacionals en les quals esportistes de casa nostre hi participen.

Tot i que encara s’han de definir quines categories seran les incloses en el programa de LA28, ara mateix estan establertes un total de 10 categories de paraescalada: B1, B2 i B3, que engloben als esportistes amb diferents graus de discapacitat visual; AL1 i AL2, categories que agrupen als escaladors amb les dues o una de les cames amputades; AU1 i AU2, categories per a escaladors amb els braços afectats per amputacions; i les categories RP1, RP2 i RP3, que engloba als esportistes amb diferents limitacions del moviment, força o estabilitat.

A casa nostre comptem amb grans especialistes en algunes categories que podrien arribar amb opcions en 2028, com és el cas del maresmenc Albert Guàrdia (CCT21), campió del món al 2016 a Paris en categoria AL2, i habitual al pòdium en competicions internacionals.

O els recentment campions i campiones estatal  Sheila Racaj (CCT21) (RP3) i  Miki Matutano (CE Madteam) (RP3),  Júlia Castelló (CCT21) en Al1 o Maria Ona Miró (Cordada AE) en Au2.