Notícies - 26/03/2015
La Marxa d’Orientació per Descripció de l’AE Talaia reuneix 100 equips a Castellet i la Gornal, a l’Alt Penedès
La 57a edició de la Marxa d’Orientació per Descripció de l’Agrupació Excursionista Talaia de Vilanova i la Geltrú es va celebrar el passat diumenge 22 de març al municipi de Castellet i la Gornal, a l’Alt Penedès. La prova va ser puntuable per a la 17a Copa Catalana de Marxes Tècniques i de Regularitat de la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya.
La Marxa d’Orientació per Descripció ha reunit a 100 equips, 76 de dos marxadors i 24 de tres. Els participants, d’11 entitats excursionistes diferents, han recorregut 15,31 quilòmetres amb un temps oficial de 3 hores i 20 minuts; un temps neutralitzat de 59 minuts, i un temps total de 4 hores i 19 minuts.
Aquesta vegada l’itinerari escollit ha estat per la part de Castellet fronterera amb Santa Margarida i els Monjos, un recorregut inèdit que ha portat els participants a conèixer bells indrets d’aquesta comarca penedesenca, amb antigues masies, extenses planes conreades sobretot de vinya, a part d’oliverars i fruiters, alguns nuclis poblats i una arquitectura tan important com el mil·lenari temple romànic de Sant Esteve de les Masuques i el magnífic conjunt monumental del castell i església romànica de Sant Pere de Castellet.
El recorregut de la Marxa, descobrint l’entorn de Castellet i la Gornal
El recorregut de la marxa començava i acabava davant la Sala polivalent de la Societat Recreativa Castellenenca. A pocs minuts d’haver iniciat la caminada ja s’obtenien bones panoràmiques del petit nucli de Castellet on sempre destaca el conjunt monumental de la torre del castell i el campanar de l’església romànica. Es travessava el riu de Foix i es continuava en paral·lel a la riera de Marmellar fins a sortir de l’àrea del Parc de Foix. Més endavant es podia albirar a la llunyania la coneguda població de l’Arboç, famosa per la reproducció de “la Giralda” de Sevilla, que es distingia clarament, i seguint a trams el traçat de la «probable Via Augusta» s’arribava davant la façana principal del conjunt romànic de Sant Esteve de les Masuques i el caseriu de can Llopart, després de passar pel costat del Pont Romà, que travessa la riera o torrent d’Estalella, afluent del riu de Foix. Aquest bonic indret fou l’escollit per oferir l’esmorzar als marxadors.
A partir d’aquí l’itinerari continuava per terreny bastant planer cap a Les Masuques, poblet situat a pocs quilòmetres al nord de Castellet, i més endavant per terreny més pujador i boscós, cap a les immediacions del Mas Pigot, d’on es tenen notícies de troballes iberoromanes i un columbari romà. Després de passar pel mas de la Quadra de Bellestar, ruïnós edifici gòtic fortificat del segle XIV, l’itinerari continuava cap a Torrelletes, on s’hi arribava després de deixar enrere altres masies, aquestes habitades, com cal Brugal i cal Martí, envoltat de plantació de fruiters i el petit nucli habitat de la Resclosa, i per últim Cal Rossell, antiquíssima masia avalada per un fogatge de 1497.
Des d’aquest punt s’entrava al petit nucli de Torrelletes, i el recorregut de la marxa canviava totalment de fesomia; ara transcorria per terreny rocallós i més feréstec i ombrívol, a estones seguint senders de GR-92 i a estones per senders de PR, directament encarats a Castellet, fins atènyer l’espectacular panoràmica del pantà de Foix. Des de l’entrada al castell, i tot contemplant les pintoresques perspectives de l’entorn, del Pantà es resseguien les parets per sota el castell fins a fer cap finalment davant el local de la Societat del poble, on havia iniciat la Marxa.
Fotografies i dades: Grup de Marxes de l’AE Talaia