FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 12/08/2022

La Generalitat torna a activar el nivell 3 del Pla Alfa per l’alt risc d’incendis

Garrigues Noguera Priorat Ribera d'Ebre Segrià Terra Alta Excursionisme Natura Seguretat

Torna a activar-se el Pla Alfa contra els incendis al nivell 3 per les elevades temperatures i l’episodi de sequera. L’alerta afecta 249 municipis de 23 comarques. Les comarques afectades són l’Alt Camp (14 poblacions), l’Alt Penedès (19), l’Anoia (9), el Bages (7), el Baix Camp (22), el Baix Ebre (7), el Baix Llobregat (24), el Baix Penedès (9), el Barcelonès (3), la Conca de Barberà (15), el Garraf (6), les Garrigues (7), el Moianès (3), el Montsià (4), la Noguera (9), el Priorat (23), la Ribera d’Ebre (14), el Segrià (6), el Tarragonès (12), la Terra Alta (10), l’Urgell (4), el Vallès Occidental (17) i el Vallès Oriental (5).

A més a més, els Agents Rurals tancaran els accessos a 8 parcs naturals: Al ja anunciat parc natural de la Serra de Montsant se n’hi afegeixen 7 més.

Es tracta de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Garraf-Foix, Serra del Montmell, Muntanyes de Prades, Serres de Cardó-el Boix i Vandellòs-Tivissa.

L’aplicació del nivell 3 del Pla Alfa implica que es prohibeixen les activitats que suposin un risc d’incendi forestal. El pla s’anirà revisant els pròxims dies depenent de l’evolució de les condicions meteorològiques.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya demanem que se segueixin les indicacions del Govern i que es limitin les sortides a espais naturals encara que aquests no estiguin en les mateixes restriccions.

Què és el Pla Alfa?

El Pla Alfa és un procediment operatiu que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin. L’activació dels diferents nivells del Pla s’esdevé de l’anàlisi de diferents eines, com per exemple el mapa de risc d’incendi i la previsió meteològica.

En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius, la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla Infocat (Pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya).

En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

Des del cos dels Agents Rurals s’ha emès un nou model de Pla Alfa on s’ha dibuixat la delicada situació de pràcticament tot el país.