FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Capdevila
Foto: Xavier Capdevila

Notícies - 18/07/2023

La Generalitat restringeix l’accés a sis espais naturals per l’alt risc d’incendis

Excursionisme Federats Seguretat

Les altes temperatures que s’estan registrant a Catalunya i que s’esperen per aquest dimecres han fet que el Govern català hagi decidit activar a diferents zones del país el Pla Alfa en el Nivell 3, nivell màxim de risc d’incendis. Aquesta mesura afecta també a l’accés a fins a sis espais naturals de Catalunya: cap de Creus, la serra de Montsant,al Montgrí, al Garraf, l’Albera i Montmell-Marmellar.

Els controls d’accessos a aquests espais naturals tenen l’objectiu d’evitar el màxim la presència humana amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

El Govern demana que no es freqüentin espais naturals, especialment en hores de màxima insolació

A més a més, se suspendran les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria.

Des del cos d’ Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, s’ha fet una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc i es demana a la ciutadania que no es freqüentin espais naturals, especialment en hores de màxima insolació.

 

Des de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona també s’ha el·laborat una campanya coincidint amb la temporada d’estiu per evitar incendis forestals en aquests espais protegits.

La campanya vol conscienciar als usuaris dels greus perills que poden tenir determinades accions en el territori.

Què és el Pla Alfa?

El Pla Alfa és un procediment operatiu que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin. L’activació dels diferents nivells del Pla s’esdevé de l’anàlisi de diferents eines, com per exemple el mapa de risc d’incendi i la previsió meteològica.

En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius, la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla Infocat (Pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya).

En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

Des del cos dels Agents Rurals s’ha emès un nou model de Pla Alfa on s’ha dibuixat la delicada situació de pràcticament tot el país.