FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 07/08/2023

La Generalitat activa el nivell 3 del Pla Alfa per l’alt risc d’incendis

Alt Empordà Baix Empordà Excursionisme Federats

El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya torna a activar el Pla Alfa nivell 3 per l’elevat risc d’incendis. L’alerta per avui, 7 d’agost, afecta vint-i-un municipis de la comarca de l’Alt Empordà i, tres, del Baix Empordà. A més, als espais naturals de l’Albera, Montgrí i cap de Creus queda restringit l’accés.

El nivell 3 del Pla Alfa implica que es prohibeixen les activitats que suposin un risc d’incendi forestal. El Cos d’Agents Rurals revisa i actualitza el pla segons l’evolució de les condicions meteorològiques.

Els controls d’accessos als espais naturals tenen per objectiu reduir el risc que es produeixi una ignició (el 90% dels incendis a Catalunya són provocats per l’acció humana) i, també, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

Què és el Pla Alfa?

El Pla Alfa és un procediment operatiu que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin. L’activació dels diferents nivells del pla s’esdevé de l’anàlisi de diferents eines, com per exemple el mapa de risc d’incendi i la previsió meteorològica.

En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilitzada dels efectius, la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla Infocat (Pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya).

En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.